Wereldwijd wordt er politie te paard ingezet bij demonstraties. Het gebruik van politiepaarden om mensenmassa´s in bedwang te houden gaat regelmatig gepaard met geweld tegen deze dieren. Vorige week na protesten in Londen, gingen er foto´s en video´s viraal waarop te zien is hoe een politiepaard in paniek raakte tijdens deze demonstraties. 

politiepaarden
Politiepaarden bekogeld tijdens demonstraties in Londen | Foto: Pixabay

Bekogeld door flessen, fakkels en fietsen

Gedurende een protest tegen politiegeweld en racisme in Londen, werden de politieagenten te paard bekogeld met verschillende voorwerpen. Demonstranten gooiden met flessen water, fakkels en zelfs met fietsen. Een van de paarden schrok hiervan en sloeg op hol, waardoor de agente van het paard viel.

Stress en ernstig letsel

Tijdens protesten kunnen de dieren in aanraking komen met zwaar geweld, traangasbommen, botsingen, mensenmassa´s en zelfs met molotovbommen, pellets en kogels.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Ondanks de intensieve training die de politiepaarden krijgen en enige bescherming, zoals kogelvrijvesten en veiligheidsbrillen, blijven het dieren die zich in stressvolle situaties bedreigd kunnen voelen en uit angst op hol slaan. De blootstelling van paarden aan onnodig leed, kan tot zeer veel stress leiden. Bovendien hebben ze een gevoeliger gehoor dan mensen. Dierenarts Mariluz Tobar:

“Paarden zijn erg nobele en sterke dieren, maar ze raken ook gemakkelijk gestrest en vaak raken ze ernstig gewond.”

Politiepaarden krijgen te maken met brandwonden, veroorzaakt door vuurblokkades, met verstikking door rook van molotovbommen, met verwondingen aan de nek, benen of aan het onbeschermde deel onder de muilkorf, door scherpe voorwerpen. Ze krijgen ook te maken met blauwe plekken of breuken door klappen of vallen. In sommige gevallen leidt dit geweld zelfs tot de dood.

Tijdens de training van deze paarden blijkt dat vuur en traangas de grootste stressfactoren zijn. Er is nog geen wetenschappelijk bewijs van het effect op paarden bij het gebruik van de dieren tijdens demonstraties.

Politiepaarden mishandeld door FC Twentefans

Dierenorganisaties, dierenartsen en gebruikers van social media hebben hun bezorgdheid over het inzetten van politiepaarden tijdens demonstraties al vele malen uitgedrukt en vragen om hulp.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools