De coronapandemie zou wel eens het begin van een nieuwe nachtmerrie voor ons milieu kunnen betekenen nu men massaal mondkapjes gebruikt. Ons medisch zwerfafval wordt nu al in de zee aangetroffen. Daarvoor waarschuwt een Franse non-profit organisatie die onlangs een clean-up hield in de Middellandse zee.

Mondkapjes
Ecologische ramp dreigt door mondkapjes in Middellandse zee | Foto: wuestenigel Flickr via Compfight cc

Terwijl het tekort aan essentiële persoonlijke beschermingsmiddelen voor medisch personeel op sommige plaatsen nog steeds een punt van zorg is, maken natuurbeschermers en deskundigen op het gebied van milieu zich op voor een strijd tegen een nieuwe vorm van zwerfafval: de medische wegwerpartikelen -zoals mondkapjes- die we gebruiken om onszelf tegen het coronavirus te beschermen.

Medisch afval bereikt nu al de zee

Dat de dreiging van dit type afval reëel is bevestigen berichten van een Franse natuurbeschermingsorganisatie, genaamd Opération Mer Propre (Operatie schone zee), die zich inzet voor het opschonen van de Middellandse zee in de regio Zuid-Frankrijk. Tijdens een van hun cleanup-acties dicht bij een badplaats aan de Côte d’Azur vonden ze meerdere weggegooide chirurgische maskers en latex handschoenen.

https://www.facebook.com/OperationMerPropre/photos/a.380224579272710/586601808634985/?type=3

Onder de noemer “Operatie COVID-19” plaatste Opération Mer Propre eind mei foto’s van hun vondsten op Facebook. Naast de maskers en handschoenen dook het team ook 200 liter aan ander te water geraakt afval op.

https://www.facebook.com/OperationMerPropre/photos/a.380224579272710/585954488699717?type=3

Volgens oprichter Laurent Lombard zijn deze vondsten relatief nieuw tussen al het andere afval wat zijn organisatie opduikt:

“We gebruiken deze maskers nog niet lang, maar er zullen er biljoenen worden gebruikt. Daarom roep ik op om uit te kijken, want dit is het begin van een nieuwe soort vervuiling.”

Hij voegt daaraan toe dat het gevaar van medisch afval niet alleen ligt in de plasticvervuiling. Het kan ook een enorm hygiënisch probleem gaan worden wanneer gebruikte beschermingsmiddelen -mogelijk besmet- in het milieu terechtkomen.

Experts over de hele wereld vestigen de aandacht op dit nieuwe afvalprobleem. In de Verenigde Staten, het land met een van de hoogste aantallen coronabesmettingen ter wereld, hebben meerdere gezondheidsdepartementen (landelijk en per staat) strengere maatregelen ingesteld tegen het op straat gooien van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Persoonlijke bescherming vol microplastics

Handschoenen, wegwerpdoekjes en gezichtsmaskers, ze worden allemaal van plastic gemaakt. Wanneer ze niet op een juiste manier bij de afvalverwerking terechtkomen en via het riool verdwijnen in open water, vormt dat niet alleen een risico op plasticvervuiling, maar ook voor de volksgezondheid.
Volgens een nog lopend onderzoek naar vervuiling in de vorm van microplastics, dat wordt uitgevoerd door professor Mark Benfield van Louisiana State University, zijn handschoenen de meest waarschijnlijke vorm van medisch afval om in de openbare ruimte te worden weggegooid. Het is daarom een algemeen advies om zo veel mogelijk gebruik te maken van materialen die uitwasbaar en herbruikbaar zijn. Op die manier ben je in staat jezelf en de natuur te beschermen.

Bron:

©AnimalsToday.nl Merel Roks