Onlangs werd er in Cape Cod, Massachussets (Verenigde Staten) een aangereden sneeuwuil midden op de weg gevonden. Een team van de Amerikaanse dierenbescherming nam hem mee en bracht het dier naar Cape Wildlife Center. De sneeuwuil werd direct onderzocht door een dierenarts, om te zien hoe ernstig gewond hij was. Gelukkig viel het reuze mee: de uil had enkel een haarscheurtje in zijn vleugel, maar maakte het verder goed.

sneeuwuil vrijgelaten

Tijdens zijn verblijf bij Cape Wildlife Center werd de sneeuwuil liefdevol verzorgd en sterker gemaakt, om uiteindelijk weer te kunnen worden vrijgelaten. Toen zijn bloedtests allemaal goed waren en het team van dierverzorgers ervan overtuigd was dat de uil sterk genoeg was, werd hij direct aan de kust van Cape Cod vrijgelaten.

De sneeuwuil leeft voornamelijk in het uiterste noorden van Azië, Europa en Noord-Amerika. Daar leeft de overwegend witte uil op de toendra, op zoek naar knaagdieren, zoals muizen en lemmingen. De sneeuwuil is de grootste uilensoort in Noord-Amerika en komt bijna niet voor in de Cape Cod regio. Het afgelopen jaar is het aantal sneeuwuilen in Amerika echter sterk toegenomen. Sneeuwuilen zijn inmiddels veelvuldig waargenomen in District of Columbia, Massachusetts, Pennsylvania, Virginia zelfs in de zuidelijke staten Arkansas, North Carolina en Florida. Experts verklaren dat dit de grootste migratie van sneeuwuilen in Amerika van de afgelopen decennia is. Helaas betekent dit ook dat er meer sneeuwuilen het slachtoffer zijn van botsingen met auto’s en vliegtuigen.

Eind vorig jaar heeft Port Authority in New York opdracht gegeven tot het doodschieten van twee sneeuwuilen, nadat er een in botsing was gekomen met een vliegtuig. Omdat de dieren een gevaar zouden zijn voor het vliegverkeer, is er nu besloten de sneeuwuilen te vangen en ergens anders terug te plaatsen in de natuur, om zowel de uilen én de passagiers veilig te houden.

Bekijk hieronder de bijzondere video van de vrijlating van de sneeuwuil in Cape Cod:

Bron: One Green Planet ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor