Een vossenwelpje in het Schotse Edinburgh (VK) heeft een nare ervaring met een lijmval maar net overleefd. Het jong, dat de naam Sticky kreeg, zat vastgeplakt in de lijm en kon er met geen mogelijkheid meer uit komen. Volgens reddingswerkers heeft het mannelijke vosje veel geluk gehad dat hij dit heeft overleefd.

Vosje Sticky werd gered uit een lijmval
Vosje Sticky werd gered uit een lijmval | Foto: Scottish SPCA/Facebook

De dierenwelzijnsorganisatie Scottish SPCA (SSPCA) kwam ter plaatse om het welpje te redden, nadat zij werden gebeld door iemand die het dier hoorde jammeren van de pijn. De vos zat ’s nachts vast in de val en het duurde uren voordat de reddingswerkers het jong konden bevrijden uit de lijm. Er werd een mengsel gebruikt van plantaardige olie, afwasmiddel en zeepwater om hem los te krijgen van de lijm. Ook werd een deel van zijn vacht geschoren. Een deel van zijn huid en vacht bleken ernstig beschadigd te zijn.

Sticky

In eerste instantie werd er gedacht dat het vosje het niet zou overleven, maar uiteindelijk bleek dat anders te zijn. Het jong wordt de komende maanden verzorgd in het National Wildlife Rescue Centre van de SSPCA in Alloa. Hij zal eerst moeten herstellen. De welp kreeg de naam ‘Sticky’. Hij is daar nu samen met zo’n twintig andere vossenwelpen. SSPCA wildlife manager, Steve Gray:

“De prognose voor Sticky was niet goed. De lijmval had zijn vacht en huid ernstig beschadigd. Het team is uren bezig geweest om hem te behandelen, maar hun inspanningen waren niet voor niets geweest. Nu is hij een vrolijk en speels babyvosje dat het goed kan vinden met de andere welpen waarmee we hem hebben samengebracht. Over een paar maanden zullen we Sticky vrijlaten en hopen we dat hij een lang en gelukkig leven in het wild zal hebben.”

Ook vliegenvangers zijn wreed | Foto: publiek domein

Gruwelijke en langzame dood

Naar aanleiding van dit incident zei de SSPCA dat zij opnieuw aandringen op een verbod op lijmvallen. De val bestaat uit een bakje die bedekt is met een kleverige lijmlaag. Ze worden doorgaans gebruikt voor het vangen van dieren zoals muizen en andere knaagdieren die als ongedierte worden beschouwd. Lijmvallen zorgen ervoor dat er veel onnodige andere dieren, naast ‘ongedierte’, op een gruwelijke langzame manier worden gedood. Zo krijgt dierenwelzijnsorganisatie PETA regelmatig telefoontjes van mensen die vogels, slangen, vleermuizen, eekhoorns, hagedissen en zelfs hun eigen huisdieren hopeloos vastgeplakt aan de platen hebben gevonden. Hoofdinspecteur Mike Flynn van de SSPCA zegt:

“Wij hebben begrepen dat een ongediertebestrijdingsbedrijf lijmvallen aan het adres heeft geleverd om ongedierte af te schrikken. Het is schokkend dat lijmvallen in het Verenigd Koninkrijk nog steeds legaal zijn. De ontsnapping van dit arme vossenjong bewijst eens te meer dat lijmvallen niet doeltreffend zijn bij ongediertebestrijding. Het SSPCA pleit al lang voor een totaal verbod op lijmvallen. Gelukkig hebben we Sticky kunnen redden, maar veel andere dieren in het wild hebben niet zoveel geluk.”

Lijmplanken verboden

Ook in Nederland zijn er helaas nog veel dieren die te maken krijgen met dierenleed door lijmvallen. Hier wordt gebruik gemaakt van een lijmplank. Een plank of stuk karton wordt ingesmeerd met kleverige lijm, waar levende dieren aan vast komen te plakken. Officieel is het gebruik van deze planken voor het vangen van muizen en ratten in Nederland verboden. Ook zijn het gebruik van lijmbanden, lijmstrips en andere vangmiddelen met lijm, op grond van de Wet natuurbescherming, buitenshuis verboden. Deze middelen veroorzaken ernstig dierenleed.
.

#GNvdD: Muis gered van lijmplank na wroeging dader (video)

.
Dieren die vast komen te zitten, kunnen zichzelf niet los maken en zullen uiteindelijk sterven door uitdroging, verhongering, uitputting, shock, verwonding, verstikking of bloedverlies. Stukken huid, pels en veren scheuren van het lichaam terwijl het dier probeert te ontsnappen. Soms kauwen dieren hun eigen ledematen af in een poging om te ontsnappen. Sommige dieren komen met hun gezicht vast te zitten in de lijm en stikken uiteindelijk na een urenlange lijdensweg. Om overlast van bepaalde dieren te voorkomen kunnen er beter preventieve maatregelen worden genomen.

Bronnen:

Vleermuizen en andere dieren slachtoffer van lijmvallen

©AnimalsToday.nl Jane Sauer