Een man uit Den Haag heeft maandag wroeging gekregen nadat hij een muis op een lijmplank had gevangen. Het gebruik van lijmplanken is in Nederland verboden, maar de verkoop niet, waardoor het verbod makkelijk wordt overtreden. Gelukkig krijgt zo nu en dan iemand spijt van zijn daden.

wroeging
Deze muis wachtte een gruwelijke dood, maar werd gered dankzij wroeging | Foto: screenshot video Dierenhospitaal en Dierenambulance Den Haag e.o./Facebook

Mogelijk kwam hij tot de ontdekking hoe wreed en gemeen zo’n lijmplank is en dat de vastgeplakte muis vreselijk leed. Daarom is gebruik van de lijmplank ook verboden in Nederland, maar zonder verbod op de verkoop is het gebruik niet uit te bannen en controle op overtreding lijkt onmogelijk. Hoe dan ook kon de man – en feitelijk de dader – het lijden van de muis niet aanzien en hij belde de dierenambulance in Den Haag.

Heel voorzichtig

Omdat je in zo’n geval geen heftige chemische oplosmiddelen kunt gebruiken werd de muis met behulp van bloem (meel), veel geduld en aandacht losgemaakt uit de bijna fatale grip van de lijm, wat voor het diertje een pijnlijke en stressvolle situatie geweest moet zijn:

Na onderzocht te zijn en gezond bevonden is de muis opgevangen bij knaagdierenopvang Het Knagertje in Den Haag. Gezien zijn spijt zal ook de man nog wel een tijdje terugdenken aan de vastgeplakte muis in nood, tevergeefs vechtend tegen een vreselijk lot.

Diervriendelijke vallen

De dierenambulance wijst op muisvriendelijke vallen, waarbij ze levend gevangen worden zonder letsel te veroorzaken, en de muizen daarna ergens ver weg buiten weer uitgezet kunnen worden. Maar de beste remedie tegen muizen is opgeruimd leven; geen rommel en vooral geen voedsel laten rondslingeren.

Wroeging heeft een muis gered. Ondanks de context is dat toch goed nieuws.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel