Het Openbaar Ministerie (OM) laat onderzoek doen naar de mishandeling van hond Tommy door agenten vorig jaar in Duiven. De politie vond na intern onderzoek dat er niets was gebeurd wat niet door de beugel kon. Het OM vindt de beelden echter zo tragisch en heftig, dat zij opnieuw wil laten onderzoeken of er echt geen strafbare feiten zijn gepleegd.

Nieuw onderzoek naar mishandeling van hond Tommy
Nieuw onderzoek naar mishandeling van hond Tommy | Foto: Justice for Tommy/Facebook

Eerder schreven we al over dit heftige incident, waarbij Tommy, een Staffordshire terriër, door een arrestatieteam werd getaserd en geschopt. De agenten waren in de avond van 9 februari 2020 afgekomen op een melding dat er een vuurgevaarlijke man in een woning zou zijn. Tommy’s baasje Vivian Damsté en haar dochter lieten Tommy nog even uit, toen ze staande werden gehouden door de politie. Terwijl hun huis werd doorzocht moesten zij Tommy aan een boom binden, want dan zou er niks gebeuren.

Ondanks deze belofte gebruikten twee agenten hun stroomstootwapen tot wel zes keer op Tommy, die aan een boom vastzat en niks kon doen. Zijn tanden werden uit zijn bek geslagen en hij werd meerdere keren geslagen en geschopt. Zo’n twintig minuten lang duurde deze hel, voordat hij uiteindelijk na de laatste taseraanval bezwijkt. In het interne onderzoek zeiden de agenten dat ze dat deden om ‘de hond onder controle te brengen’, maar op de schokkende camerabeelden is te zien dat het dier helemaal geen bedreigend gedrag vertoonde:
.

Ernstig gewond

De Landelijke Eenheid (LE) concludeerde in december 2020 na intern onderzoek dat de agenten volgens protocol gehandeld hebben. Ze zouden “geen onnodig en buitensporig geweld” hebben gebruikt op Tommy, maar de camerabeelden van de familie bewijzen het tegendeel.

Tommy had vijf taserpijlen in zijn lichaam en een in zijn oog. Ook had hij een gebroken kaak, miste hij een tand met wortel en al en had hij ernstige brandwonden. Hij leefde lange tijd op het randje van de dood. Uiteindelijk moest hij elf keer aan zijn zware verwondingen worden geopereerd en werd zijn verwonde oog compleet verwijderd. Hij is uiteindelijk lichamelijk opgeknapt, maar heeft wel een levenslang trauma opgelopen. Damsté vertelt:

“Hij is er bovenop, maar het blijft lastig. Hij vindt alles eng en spannend en kan niet zo goed tegen chaotische situaties”

Gestraft

Damsté wil dat de agenten gestraft worden voor de mishandeling van Tommy. Samen met advocaat Machteld Roethof deed ze aangifte. Aldus Roethof:

“Tommy zat gewoon kwispelend voor zich uit te kijken toen hij voor het eerst werd getaserd. Er was geen enkele dreiging vanuit Tommy en dus geen reden om toen een taserapparaat in te zetten”

Petitie

Er werd een petitie op internet opgestart die meer dan 81.000 keer is getekend. Deze wordt vandaag door Tommy zelf aan de Tweede Kamer aangeboden. In de woorden van Damsté, die de petitie vergezellen, zijn haar emoties rond de kwestie voelbaar:

“Hoewel ik diep respect heb voor onze agenten, doet het mij pijn te zien dat zij hun opgebouwde spanningen en adrenaline botvieren op een vastgebonden hond. Ik hoop dan ook van harte dat zij een passende straf krijgen, en nooit maar dan ook nooit meer hun beroep mogen uitoefenen. Dit werkveld vereist dat je emoties reguleert en onder spanning de juiste keuzes maakt. Een onschuldige, vastgebonden hond op deze manier mishandelen is walgelijk en zou door iedereen moeten worden afgekeurd.”

Op Facebook kondigt Damsté vandaag aan dat ze op weg zijn naar Den Haag om de petitie te overhandigen.

Nieuw onderzoek

Na de aangifte en het zien van de beelden opent het Openbaar Ministerie Oost-Nederland nu een nieuw onderzoek. Deze zal worden uitgevoerd door het speciale integriteitsteam Veiligheid, Integriteit en Klachten; een speciaal team dat onderzoek doet naar zaken waarbij agenten zijn betrokken. Het team kijkt vooral naar waarom en hoe de taser werd gebruikt. Het onderzoek zal moeten uitwijzen of er sprake is van strafbare feiten. Volgens advocaat Machteld Roethof spreken de beelden voor zich:

“Het kan niet zo zijn dat wanneer een hond kwispelend stil zit, er een taser wordt gebruikt”

In Hart van Nederland geeft Damsté aan wat zij wil van de politie:

“Ik wil een excuus, voor wat ze gedaan hebben. En dat de agenten sowieso ontslagen worden en strafvervolging krijgen. En de schade moet vergoed worden.”

Damsté doelt daarmee op de ongeveer 10.000 euro die de medische behandeling van Tommy al kostte. De landelijke eenheid heeft nog niet gereageerd, zij geven aan het nieuwe onderzoek af te wachten.

Bronnen:

Onderzoek naar taseren hond Tommy door politie

©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel