Naar aanleiding van het schandaal van Duitse vijfkampster Annika Schleu, die het paard Saint Boy er herhaaldelijk met de zweep van langs gaf, heeft de internationale bond van de moderne vijfkamp (UIPM) besloten om het onderdeel paardrijden uit de moderne vijfkamp te schrappen. Voor de paarden een grote overwinning!

Moderne vijfkamp na 2024 zonder paardrijden
Moderne vijfkamp na 2024 zonder paardrijden | Foto (illustratief): publiek domein

In de moderne vijfkamp worden 5 uiteenlopende sporten gecombineerd: hardlopen, schieten, zwemmen, schermen en paardrijden. Na meer dan 100 jaar wordt het onderdeel paardrijden vervangen. Aanleiding is de controverse over het onderdeel op de Olympische Spelen in Tokio. Deelnemers krijgen via loting een voor hen onbekend paard toegewezen, waarop ze een springparcours moeten afleggen. Dat ging tijdens de Spelen in Tokio helemaal mis.
.

Moderne vijfkamp na 2024 zonder paardrijden

Gefrustreerde ruiter

De beelden waarop te zien is dat de Duitse vijfkampster Annika Schleu haar frustraties botviert op het paard Saint Boy gingen de wereld over. Een huilende en zwaar gefrustreerde Schleu krijgt Saint Boy niet over de hindernissen en slaat herhaaldelijk met de zweep en spoort hem hardhandig aan. Haar coach Kim Raisner geeft het paard nog even een extra stomp. Saint Boy is duidelijk bang, maar daar hebben de dames geen oog voor. Na het incident werd coach Raisner terecht uit de Olympische Spelen gezet.

Dat dierenwelzijn ver te zoeken is op de Olympische Spelen zie je in deze video:
.

Incident na incident

Helaas is het incident met Schleu niet het enige in zijn soort. Eerder dit jaar schreven we al over de agressieve mishandeling van het paard Good Luck door de Duitse springruiter Kevin Lemke tijdens een wedstrijd in Californië. Na het weigeren van een hindernis ontvlamt Lemke in woede en slaat erop los met zijn zweep. Lemke wordt geschorst, maar boetes en schorsingen zijn duidelijk niet genoeg om andere ruiters en trainers af te schrikken om soortgelijk wreed gedrag te vertonen.

Het paard Jet Set, gereden door de Zwitser Robin Godel, raakt in Tokio tijdens het onderdeel eventing dusdanig gewond, dat hij later geëuthanaseerd moet worden. Het paard zakt na een sprong op het laatste watercomplex volledig door zijn hoeven en kan niet meer overeind komen. Dierenartsen stellen een onherstelbare scheur in de gewrichtsbanden van een van zijn benen vast.

Dat winnen voor alles gaat bij de Spelen, blijkt ook maar uit de performance van de Ierse ruiter Cian O’Connor. Tijdens een springwedstrijd stroomt het bloed uit de neus van zijn paard Kilkenny. En ondanks dat het duidelijk zichtbaar is, dwingt O’Connor het paard het parcours af te maken. De wedstrijdleiding grijpt niet in.
.

Duitse springruiter Kevin Lemke slaat vertrouwen uit paard

Moderne vijfkamp na 2024 zonder paardrijden

Dierenwelzijnsorganisaties zijn blij met het besluit van de UIPM. Zo ook Sarah Pesie, onderzoeker dierenwelzijn van Dier&Recht:

“De paarden in de professionele sport worden continu tot het uiterste gedreven met inzet van zeer dieronvriendelijke trainingsmethodes. Het is een goede zaak dat paardrijden nu geen onderdeel meer is van de vijfkamp. Hopelijk is dit een wake-upcall voor de rest van de paardensport.”

Kevin Lemke mishandelde paard Good Luck
Kevin Lemke mishandelt zijn paard | Foto: screenshot video PETA/YouTube

Gedwongen deelname

Een ding is duidelijk: paarden geven niets om gouden medailles. En in tegenstelling tot mensen, kiezen zij er niet voor om deel te nemen aan gevaarlijke evenementen; ze worden gedwongen. PETA roept met een petitie op om het Internationaal Olympisch Comité te bewegen tot een onmiddellijk verbod op alle hippische evenementen. Laat de Olympische Spelen over aan bereidwillige, menselijke deelnemers.

Bronnen:

Structureel paardenleed bij Jumping Amsterdam

©AnimalsToday.nl