Tijdens een wedstrijd begin dit jaar in de Amerikaanse staat Californië ontvlamt de Duitse Grand Prix-springruiter Kevin Lemke in woede, nadat zijn paard Good Luck een hindernis weigert. Lemke slaat het dier onophoudelijk en keihard met de zweep. Dierenrechtenorganisatie PETA roept op tot een strafrechtelijk onderzoek naar deze gewelddadige ruiter.

Kevin Lemke mishandeld paard Good Luck
Springruiter Kevin Lemke slaat paard Good Luck meerdere keren keihard met de zweep | Foto: screenshot video PETA/YouTube

Tijdens een springevenement in het Desert International Horse Park in Thermal, Californië werd de in de Verenigde Staten woonachtige springruiter Kevin Lemke gefilmd in de showring. Nadat zijn paard Good Luck een hindernis weigert, ontvlamt Lemke in woede en slaat er met zijn zweep op los. Hij slaat zó hard, dat het geluid van de zweep op de huid van het dier op de video te horen is. Een vertoon van woede, frustratie en compleet disrespect, zoals blijkt uit onderstaande beelden:
.

.
Lemke wil na de geweldsexplosie nog een sprong uitvoeren, maar het paard Good Luck is volledig ontregeld. Het dier komt niet goed uit op de sprong en dendert door de hindernis heen. Alle vertrouwen is uit het paard geslagen.

Kevin Lemke mishandelde paard Good Luck
Alle vertrouwen is uit het paard geslagen | Foto: screenshot video PETA/YouTube

Wat doet Kevin Lemke als niemand kijkt?

Lemke werd door zijn optreden gediskwalificeerd. Maar deze wreedheid gaat volgens PETA verder dan het simpele overtreden van een regel. PETA heeft een aanklacht ingediend tegen Lemke bij de sheriff van Riverside County. Volgens PETA heeft Lemke het Californisch wetboek van strafrecht geschonden, dat wreedheid tegen dieren verbiedt. ​​Kathy Guillermo, senior vice-president van PETA:

“Als Kevin Lemke een paard straft met herhaaldelijk zweepslagen midden in de piste, wat zal hij dan doen als niemand kijkt?!”

Kevin Lemke mishandelde paard Good Luck
Wat doet Kevin Lemke als niemand kijkt? | Foto: screenshot video PETA/YouTube

Gewelddadig individu

Terecht vraagt PETA zich af, waar deze man toe in staat is als de camera niet op hem is gericht. Iemand die zo tekeer kan gaan zonder enige aarzeling ten overstaan van een jury en andere deelnemers, hoe behandelt hij zijn paarden als niemand kijkt? Daarom vraag PETA de wetshandhaving én de springsportorganisaties – de Amerikaanse ruitersportbond United States Equestrian Federation (USEF) en de Fédération Équestre Internationale (FEI) – waar Lemke bij is aangesloten, ook te kijken naar zijn gedrag tijdens trainingen. PETA wil grondig onderzoek naar dit ‘gewelddadige en onstabiele individu’ en deze overkoepelende organisaties zouden moeten overwegen hem te schorsen. Kathy Guillermo:

“PETA roept de USEF en de FEI op om Lemkes trainingspraktijken te onderzoeken en duidelijk te maken dat beledigende, roekeloze ruiters niet welkom zijn op hun evenementen.”

De USEF heeft aangegeven het voorval te gaan bekijken. Uiteraard heeft Kevin Lemke ‘spijt’ en hij beweert bij hoog en laag dat dit gedrag ‘niet bij hem past’. Hij benadrukt dat hij de jury, de eigenaar van het paard, maar ook het paard zelf zijn excuses heeft aangeboden. Daar heeft het dier wat aan. Zoals het spreekwoord gaat: vertrouwen komt te voet en gaat te paard…

Bronnen:

Structureel paardenleed bij Jumping Amsterdam

©AnimalsToday.nl