Op basis van beelden constateert Dier&Recht dat er bij alle 19 wedstrijdonderdelen van Jumping Amsterdam vorige week structureel misstanden hebben plaatsgevonden. Dier&Recht hekelt de manier waarop ruiters met hun paarden omgaan en de manier waarop de organisatie van het evenement toezicht houdt op dierenwelzijn is ontoereikend en ineffectief.

structureel paardenleed Jumping Amsterdam
Paard wordt hardhandig aan het bit getrokken, oog draait weg van de pijn | Foto: via Dier&Recht

Dier&Recht liet experts op het gebied van paardenwelzijn kijken naar alle 19 wedstrijdonderdelen van het prestigieuze paardenevenement Jumping Amsterdam. De conclusie is duidelijk: er vinden structureel misstanden plaats. De paarden lijden zichtbaar onder het gebruik van dwangmiddelen als het bit, sporen en zweep die door ruiters gebruikt worden om ze onder controle te houden. Duidelijke tekenen van pijn en stress zijn het wegdraaien van het oog, het openen van de mond, het optrekken van de lippen, het drukken van de tong tussen het bit en het tandvlees, het zwiepen met de staart en het terugtrekken aan de teugels.

structureel paardenleed Jumping Amsterdam
Extreem drukken met spoor en tegelijk trekken aan het bit, paard heeft veel pijn aan de mond | Foto: via Dier&Recht

Toezicht Jumping Amsterdam faalt

Het gaat om de meerderheid van 190 toppaarden, die goed worden verzorgd, maar wel systematisch zijn blootgesteld aan stress door vervoer, nieuwe locaties, optreden onder druk en die daarbij met onderdrukkende middelen getraind en afgericht worden. De toernooiorganisatie regelt zelf het toezicht op paardenwelzijn, maar grijpt alleen in bij de meest extreme misstanden. Dat is ontoereikend. Er is geen onafhankelijke instantie die controleert op het dierenwelzijn en geen wetgeving die paarden beschermt tegen het gebruik van pijnlijke hulpmiddelen.

structureel paardenleed Jumping Amsterdam
Blauwe tong, mond open door pijn, oog straalt pijn uit | Foto: via Dier&Recht

Betere bescherming

Sarah Pesie, ingenieur dierwetenschappen bij Dier&Recht pleit voor een betere wettelijke bescherming van het welzijn van paarden:

“Het moet afgelopen zijn met pijn en stress in de paardensport. Er is niets sportiefs aan een paard tot het uiterste drijven met pijnprikkels. Helaas is de paardensector zelf blind voor dit leed. Daarom pleiten wij voor een verbod van dwangmiddelen die het paard pijn doen en een onafhankelijke toezichthouder bij wedstrijden.”

structureel paardenleed Jumping Amsterdam
Trekken met teugel en prikken met sporen, tegelijkertijd, mond open van pijn, druk op teugel is hoog, neus is opgetrokken | Foto: via Dier&Recht

Dier&Recht is een petitie gestart tegen pijnlijke bitten in de paardensport. De petitie is hier te ondertekenen.
.

  • Lees ook:

Petitie voor verbod op pijnlijke bitten in paardensport

.
Bron: