Opnieuw zijn er beelden gepubliceerd waarop te zien is hoe varkens gruwelijk mishandeld worden in een groot Nederlands slachthuis. Te zien is hoe kreupele varkens aan hun staart worden getrokken, zieke dieren worden opgejaagd en varkens worden geslagen om ze uit de vrachtwagen te krijgen. Dierenartsen van de NVWA staan erbij te kijken maar grijpen niet in.

Nederlands slachthuis
Een kreupel varken wordt in slachthuis Westfort aan de staart getrokken | Foto: screenshot video Ongehoord/YouTube

De beelden zijn in de zomer van 2019 gemaakt in slachthuis Westfort in IJsselstein door dierenrechtenorganisatie Ongehoord. Per dag worden er zo’n tienduizend varkens geslacht. Onder deze dieren ook varkens waarvan het vlees onder het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming wordt verkocht.

Bekijk de zeer schokkende beelden, die absoluut ongeschikt zijn voor kinderen:
.

https://youtu.be/MtZMWUIR-T4

.
Ongehoord heeft 14 dagen undercover gefilmd in de slachterij, die zegt het modernste vleesbedrijf van de wereld te willen zijn. Op de beelden wordt pijnlijk duidelijk hoe aan deze wens invulling wordt gegeven. De dieren worden geslagen met een soort peddel om ze de juiste kant op te krijgen in het slachthuis. Dieren die nergens naartoe kunnen worden hard geslagen door niet alleen stalmedewerkers, maar ook de door de chauffeurs van de transportwagens. Een woordvoerder van Ongehoord over de schokkende beelden:

“Wij vinden dat mensen een eerlijk beeld moeten krijgen van hoe dieren worden gehouden, getransporteerd en geslacht.”

NVWA doet niets

Opvallend is dat van deze ernstige misstanden geen enkel rapport is geschreven door de dierenartsen van de NVWA. In tegendeel, want de dierenartsen staan er niet alleen gewoon bij te kijken maar slaan de dieren ook zelf. Ook het feit dat zieke en kreupele dieren überhaupt naar het slachthuis zijn vervoerd is geen reden voor de NVWA om in te grijpen en of rapporten te schrijven. Er is door de NVWA in de tweede helft van 2019 niet 1 waarschuwing gegeven voor het slaan van de dieren.

Karen Soeters van House of Animals is geschokt over dit nieuwe dieptepunt en de niet functionerende NVWA:

“De maat is nu echt vol. Hoeveel beelden willen we nog zien om te beseffen dat de NVWA geen toezicht kan en wil houden op dierenwelzijn? Het feit dat de dierenartsen de dieren zelf slaan is een dieptepunt. Geen enkel rapport terwijl ook hier zieke en kreupele dieren werden aangevoerd. De wet wordt met handen en voeten overtreden en het hogere management bij de NVWA gaat nu ongetwijfeld weer een onderzoek instellen om te bekijken wie ze de schuld kunnen geven om zelf geen verantwoording te hoeven afleggen. Het is te triest voor woorden.”
.

.
Grof schandaal in Nederlands slachthuis

Ondertussen heeft slachthuis Westfort tegenover RTL Nieuws opmerkelijk gereageerd, alsof men niet op de hoogte was van deze dagelijkse gang van zaken:

“Westfort is geschrokken van de beelden. Hardhandig opdrijven en slaan van varkens kan niet en mag niet. Wij nemen hiervoor de volledige verantwoordelijkheid.”

Het slachthuis zegt het cameratoezicht te intensiveren en door eigen dierenartsen te laten monitoren. Tevens wordt de rammelaar afgeschaft waarmee de varkens worden geslagen. Het slachthuis reageert verder:

“Laat er geen enkel misverstand over bestaan: wij doen alles wat nodig is om herhaling te voorkomen. Dit is in lijn met de reputatie van ons bedrijf dat gezien wordt als toonaangevend op het gebied van dierenwelzijn.”

Karen Soeters:

“Dit is een absurde reactie om twee redenen. Er wordt om te beginnen gedaan alsof men in het geheel niets wist van deze gruwelijke praktijken en ten tweede neemt het slachthuis alle verantwoordelijkheid op zich, waarmee de rol van de NVWA als medeverantwoordelijke niet wordt benoemd. En het feit dat men opeens met maatregelen komt is enkel en alleen om verder gezichtsverlies te voorkomen. Bovendien vraag ik mij af hoe ze het lef hebben om het bedrijf ‘toonaangevend’ te noemen op het gebied van dierenwelzijn, wanneer dergelijke praktijken kunnen plaatsvinden onder het oog van het eigen personeel en de inspectie van de NVWA. Het is gewoon een grof schandaal.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl