De agenten die Staffordshire terriër Tommy in de nacht van 9 op 10 februari 2020 in Duiven onder de ogen van zijn baasje sloegen, schopten en taserden, hebben geen strafbaar feit begaan. Zo bepaalde het Openbaar Ministerie Oost-Nederland gisteren na onderzoek. Eigenaresse Vivian Damsté en haar dochter laten het er niet bij zitten en dienen een klacht in tegen het gerechtshof.

Hond Tommy
OM: geen strafbaar feit gepleegd bij mishandeling hond Tommy door politie | Foto: Facebookgroep Justice for Tommy

In die bewuste nacht liep Tommy ernstige verwondingen op bij een politieactie. Hij had onder andere vijf taserpijlen in zijn lichaam en een in zijn oog, een gebroken kaak en ernstige brandwonden. Na een lange periode van herstel, waarin hij elf keer werd geopereerd, is hij uiteindelijk lichamelijk opgeknapt. Wel heeft hij een levenslang trauma opgelopen.

Tasers

Het begon allemaal toen de politie op weg was naar een huis in Duiven, omdat er daar sprake zou zijn van ongeregeldheden. Dit bleek later om een valse melding te gaan. Tommy’s eigenaresse Vivian Damsté en haar dochter waren op dat moment Tommy voor het huis aan het uitlaten. De agenten dwongen vervolgens de familie om Tommy vast te lijnen aan een boom, waarna zij hun invalactie vervolgden.

Volgens de agenten zou Tommy toen losgebroken zijn en mogelijk agressief gedrag vertonen. Hierop gebruikten zij meerdere keren een stroomstootwapen (taser) op hem. Maar volgens Damsté was Tommy gewoon aangelijnd en helemaal niet agressief. Hij liep zelfs van de agenten weg. De camerabeelden van het incident bevestigen dit en tonen ook aan dat de agenten zich agressief gedroegen. Niet voor niets noemde de officier van justitie deze beelden eerder “schokkend en tragisch”.

Nieuw onderzoek naar mishandeling van hond Tommy

“Was niet zo bedoeld”

Damsté diende een klacht in over het politieoptreden. Dit werd echter ongegrond verklaard, omdat de agenten volgens de ‘geldende geweldsinstructie’ hadden gehandeld. Hierop heeft de eigenaresse aangifte gedaan van dierenmishandeling. De zaak werd onderzocht onder leiding van de officier van justitie in Oost-Nederland. Hierbij werden de camerabeelden bekeken en diverse agenten en getuigen gehoord.

In de conclusie bevestigt de officier van Justitie dat Tommy ernstige verwondingen opliep. Omdat geen van hen ‘louter de bedoeling had om de hond nodeloos pijn te doen en letsel toe te brengen’ kunnen de verwondingen de agenten niet aangerekend worden.

Geoorloofde middelen

Volgens de officier was het gebruikte geweld niet excessief, omdat de politieagenten dachten dat Tommy was losgebroken daar hij zich op steeds grotere afstand van de boom bevond. En dan is het geoorloofd om middelen te gebruiken om de hond rustig te krijgen. Ook zouden er geen aanwijzingen zijn dat de hond – buiten de inzet van de taser en het wapenschild – is geschopt en geslagen, zoals de eigenaresse stelt.

Hierom concludeert de officier dat er geen sprake is van dierenmishandeling of marteling, zoals Damsté in de aangifte stelt. Want daarvoor zou het geweld van de politie enkel als doel gehad hebben om Tommy pijn te doen en dat was niet aan de orde. Hij moest alleen ‘onder controle gebracht worden’. Bovendien heeft de politie er meteen voor gezorgd dat de hond medische verzorging kreeg en heeft de kosten hiervan betaald. De agenten worden niet als verdachten aangemerkt en het onderzoek naar de aangifte is daarmee gesloten.

Reactie van Facebookgroep Justice for Tommy op uitspraak OM

Artikel 12

Het besluit van het OM om de agenten niet te vervolgen kwam hard aan bij de eigenaren. Vivian Damsté in Hart van Nederland:

“Ik vind het echt walgelijk. Ik ben het er niet mee eens en de strijd is echt nog niet gestreden. Wij zullen zeker doorgaan en starten direct een artikel-12-procedure op. Iedereen heeft kunnen zien hoe Tommy eruitzag en nee, ik ga er niet mee akkoord.”

En ze vervolgt:

“Ik geloof niet dat deze mensen hiermee kunnen blijven leven. De waarheid komt altijd boven tafel.”

Reacties

Ook de vele volgers van de Facebookpagina “Justice for Tommy” reageren geschokt:

  • “Ik snap dit echt niet… word hier echt zoo verdrietig van en boos.”
  • “Dit is niet te snappen, hoe kan dit dan???? Geen woorden voor. Ik kan wel janken!”
  • “Belachelijk! Als ze dachten dat hij los was en hij was volgens hun zo agressief dan had hij bovenop ze gesprongen lijkt mij. De hond was weerloos, echt van de zotte!!”
  • “Dit is met geen woorden te bevatten …beelden zeggen toch genoeg! Wat een rechtssysteem!”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel