Ondanks dat het verboden is, worden er regelmatig paarden en pony’s verloot. Dit blijkt uit een onderzoek van de Dierenbescherming. Deze verlotingen vinden vaak plaats op paardenmarkten. De Dierenbescherming heeft melding van deze overtredingen gemaakt bij het landelijk meldpunt 144 en roept mensen op hetzelfde te doen.

Paardenverlotingen
Foto: Saparevo via Compfight cc

Op diverse plaatsen in het land worden er op verschillende manieren paarden en pony’s verloot. Door middel van onder andere tegoedbonnen bijvoorbeeld. Naast paarden en pony’s worden ook andere dieren op deze manier als ‘prijs’ ingezet. Zo worden ook duiven verloot bij diverse evenementen.

Volgens Artikel 57 van de huidige Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren (GWWD) is het:

‘verboden dieren als prijs, beloning of gift uit te loven of uit te reiken bij wedstrijden, verlotingen, weddenschappen of andere dergelijke evenementen’.

Omdat de wet via een constructie met waardebonnen te omzeilen was, heeft de Dierenbescherming aangedrongen op aanscherping van de regels.

De nieuwe wet is officieel pas vanaf 1 januari 2014 van kracht, maar het concept ligt er al. Daarin staat dat het niet alleen verboden is om dieren aan te bieden ‘bij’ wedstrijden, verlotingen en dergelijke, maar ook ‘naar aanleiding van’. Daarmee wordt het onmogelijk om de regels met tegoedbonnen te ontduiken.

Bron: Spitsnieuws.nl ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser