Tina Dorschel uit Wisconsin liep vorige week tijdens haar wandeling een wel heel bijzondere bosbewoner tegen het lijf. Een zeer zeldzame Floridapanter passeerde haar in het Corkscrew Swamp Sanctuary in Naples, Florida. Gelukkig wist ze dit spannende moment op film vast te leggen.

Floridapanter
De Floridapanter wordt met uitsterven bedreigd | Foto credit: USFWS/Southeast via Foter.com / CC BY

Deze ontmoeting is zeer bijzonder en zeldzaam want de Floridapanter wordt met uitsterven bedreigd. Naar schatting leven er nog maar zo’n 100-180 in het wild. Ook al doet zijn naam vermoeden dat het om een panter gaat, de Floridapanter is een ondersoort van de poema. Het dier komt vooral voor in de Everglades, in het zuiden van Florida.

In de jaren ’70 en ’80 werd de Floridapanter ernstig met uitsterven bedreigd. Na eeuwen van jacht en habitatverlies daalde de populatie tot slechts enkele tientallen. In 1995 werden acht poema’s uit Texas naar Florida gebracht om de populatie een handje te helpen. Het experiment slaagde want de Floridapanter lijkt zich langzaam te herstellen.

Tina Dorschel is niet de enige die een bijzondere ontmoeting had met een Floridapanter. Op 18 maart was Phil Hendra bij zijn vader in East Fort Meyers op bezoek toen zijn zoon opmerkte dat er een vreemde hond buiten zat. Hendra verteld dat het dier rustig bleef zitten terwijl hij de familie bekeek die het dier vanuit het huis in de gaten hield. Na zo’n 20 minuten stond hij en liep rustig weg.

Ook al lijkt het hier te gaan om een groot en gevaarlijk dier, de Floridapanter heeft, zoals de meeste wilde dieren, meer te vrezen van de mens. De grootste bedreiging voor de dieren zijn auto’s. In 1980 is het Florida Fish and Wildlife Conservation Commission een onderzoek gestart naar deze roofdieren. In 2015 vond het FWC 41 dode Floridapanters. 30 daarvan waren gestorven als gevolg van een aanrijding. En 2016 belooft niet veel goeds. Tot nu toe zijn er 11 dode panters gevonden, waarvan 9 als gevolg van een aanrijding.

Dave Onorato van FWC:

“Als de panters in dit tempo blijven sterven, stevenen we af op een nieuw record.”

Maatregelen, zoals een snelheidslimiet in panterterritorium, zijn dan ook nodig om de Floridapanter te beschermen. Het is te hopen dat deze bijzondere ontmoetingen voor meer bewustwording en oplettendheid onder mensen gaan zorgen waardoor er minder onnodige slachtoffers vallen.

Een Floridapanter rent voorbij Tina Dorschel:

Bron ©PiepVandaag.nl Lenny Haanen