De sociale monniksrob Kostis was erg geliefd onder de lokale bevolking en bezoekers, maar werd vorige week dood gevonden. Met een beloning hopen Griekse natuurbeschermers de verantwoordelijken, die een ernstig bedreigd dier hebben gedood, te vinden.

monniksrob Kostis
Geliefde Griekse monniksrob Kostis gedood met harpoen | Foto: _quintin_/flickr

Harpoengeweer

De geliefde Kostis werd afgelopen weekend in Alonissos dood aangetroffen. Hij is “van dichtbij geëxecuteerd met een harpoengeweer,” volgens MOm, de Hellenic Society for the Study and Protection of the Monk Seal. De organisatie van Griekse natuurbeschermers looft nu een beloning van 18 duizend euro uit voor belangrijke informatie die zal leiden tot een arrestatie. De non-profitorganisatie heeft nog nooit eerder een beloning uitgeloofd. Coördinator Dimitri Tsiakalos:

“We hopen dat dit een extra duwtje in de rug geeft om te achterhalen wie het heeft gedaan.”

Kostis

Kostis is vernoemd naar de visser die hem in 2018 na een orkaan aangespoeld op een strand aantrof. MOm verzorgde de verweesde pup een aantal maanden voordat de organisatie hem weer vrijliet in de zee. Kostis groeide al snel uit tot een lokale mascotte. Het drie jaar oude dier was erg sociaal, zo speelde hij regelmatig met zwemmers of klom hij op boten. Hij liet het ook toe als mensen hem wilden knuffelen of aaien. “Hij was erg vriendelijk, misschien te vriendelijk,” zei Tsiakalos.

Beschermd

Mediterrane monniksrobben behoren tot de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Volgens schattingen zijn er minder dan 750 dieren over, waarvan de overgrote meerderheid in Griekse wateren leeft. De meeste zwemmen rond Alonissos, in de noordelijke Sporaden. Alonissos is onderdeel van het grootste beschermde zeegebied van Europa. De Mediterrane monniksrob wordt daarom ook onder de Griekse wet beschermd. Maar in minder dan twee jaar zijn negentien monniksrobben dood gevonden, volgens Anastasia Miliou, onderzoeksdirecteur van de Archipelagos Institute of Marine Conservation. Ondanks dat Kostis in een beschermd gebied leefde, wordt deze bescherming volgens Miliou erg slecht nageleefd. Maar Miliou bekritiseert ook de rehabilitatie van het dier, omdat hij als mascotte veel te comfortabel werd met mensen, wat hem ook een makkelijker doelwit maakte.

Onderzoek

De dood van Kostis leidde tot veel verontwaardiging onder de lokale bevolking. Ook zij eisen dat de dader gevonden wordt. “We hopen dat de dader wordt gevonden,” zei Panagiotis Dendrinos, directeur van MOm.

“Het is niet alleen een immorele daad, het is ook illegaal.”

Dinsdag beval een openbare aanklager een onderzoek naar de dood van het zeedier. Natuurbeschermers vermoeden dat Kostis opzettelijk is gedood, door de grootte van de harpoen – van meer dan een meter lang – en de richting van waaruit die is afgevuurd. “Alles wijst erop dat dit met opzet is gedaan”, zei Dendrinos.

“Het bedroeft ons en maakt ons woedend.”

Hoewel de zeezoogdieren door veel lokale mensen en bezoekers worden aanbeden, zien vissers ze vaak als bedreiging voor hun vangsten en netten.

Bronnen:

© AnimalsToday.nl Sophie Jongma


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.