De rechtbank heeft een man uit Brabant veroordeeld voor het meermaals verwaarlozen van zijn honden. Voorlopig mag de fokker geen honden fokken of verkopen en heeft hij een geldboete opgelegd gekregen.

stembanden
Man veroordeeld voor jarenlange verwaarlozing broodfokhonden in Maarheeze | Foto: Pixabay

Schrijnende situatie

Rechtbank Oost-Brabant heeft de 55-jarige man uit Maarheeze een boete van 7.200 euro gegeven en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden met een proeftijd van drie jaar. Drie jaar lang mag hij geen honden fokken, verkopen of daarin bemiddelen. De inspectie van de dierenpolitie, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten en de Landelijke Inspectie Dierenbescherming troffen in juli 2017, september 2017 en september 2019 schrijnende situaties aan bij de fokker op het erf. De hondenhokken lagen bezaaid met poep, stonken naar urine, er waren geen deugdelijke nachthokken of bescherming tegen weersinvloeden en de dieren beschikten niet of nauwelijks over schoon drinkwater en eten. Bij de laatste inval wees er alles op dat de honden niet de benodigde verzorging kregen die de verdachte als houder van bijna veertig honden verplicht was om te geven. De misstanden waren geen grote verassing, de man was al eerder opgepakt omdat hij zieke pups zou verkopen. De verdachte is meerdere keren gewezen op de tekortkomingen, helaas mocht dit niet leiden tot één enkele verbetering. De rechtbank heeft in het bijzonder het volgende in aanmerking genomen:

“Verdachte heeft zijn honden de nodige verzorging onthouden. Verdachte is meerdere malen gewezen op de tekortkomingen ten aanzien van de verzorging van zijn honden, maar heeft desondanks geen verbetering laten zien. De verdachte lijkt voornamelijk oog te hebben voor zijn eigen financieel gewin waarbij het welzijn van zijn honden voor hem kennelijk van ondergeschikt belang is. Ook kopers van de door de hem verkochte pups zijn hierdoor benadeeld. De rechtbank rekent dit verdachte aan, temeer nu de honden volledig afhankelijk zijn van zijn verzorging.”

Politie treft 41 verwaarloosde honden aan bij inval in Maarheeze

Honden als hobby

De rechtbank maakte zich grote zorgen dat de verdachte, gelet op zijn bagatelliserende houding tijdens de rechtszitting, nog steeds niet is doordrongen van de ernst van de situatie. Ook na het volgen van een vakbekwaamheidscursus kwam hij kennelijk niet tot andere inzichten. Zelf beweert de man dat er helemaal niks mis was met hoe hij zijn honden op het erf hield. Sterker nog, de 55-jarige verdachte beweert helemaal geen commerciële fokker te zijn:

“Ik heb al twee jaar geen hond verkocht. Ik heb gewoon wat honden en af en toe komen daar wat nestjes van.”

Een argument die kant nog wal raakt omdat bij de laatste inval tientallen puppy’s werden aangetroffen. Het ergert de officier van justitie dat de verdachte blijft volhouden dat hij een hobbyist is en dat er niks mis was:

“Dieren hebben rechten, ze hoeven geen honger, dorst, pijn of angst te hebben. Hier was de situatie bar en boos. En het gaat niet om een incidentele drol, de honden stonden in een laag stront.”

De verdachte bleef bedenkingen houden tegen het fokverbod. Hij had net zijn papieren gehaald omdat hij in zijn vrijkomende tijd opnieuw aan de gang wilde met de honden. De man was van het houden van varkens overgeschakeld naar akkerbouw. Gezien zijn verzorging voor honden, is dit een goede  stap om nog meer dierenleed te voorkomen.

Broodfok puppy

Tot aan de dag van vandaag worden er nog steeds broodfokpuppy’s verkocht op Marktplaats of via andere ongure kanalen. Gedurende de coronaperiode is het aanschaffen van een puppy een grote trend met een waas van impulsiviteit. Een walhalla voor broodfokkers. De puppy’s worden tegen absurd hoge bedragen aangeboden en wordt er op grote schaal gefraudeerd met de paspoorten aangaande leeftijd en inentingen. Om niet te spreken over de erbarmelijke omstandigheden waaronder de dieren worden gehouden.

Karen’s blog: Aangifte tegen Marktplaats wegens medeplichtigheid dierenmishandeling

Door de grote mediaruchtbaarheid die is gegeven aan deze misstanden keert langzamerhand het tij. Links en rechts zijn er al diverse fokkersbandieten, waaronder de verdachte uit Maarheeze en Diessen, opgepakt en de fokkerspraktijken (tijdelijk) aan banden gelegd.  Marktplaats wordt nu wel overspoeld met de destijds aangeschafte coronapuppy’s in de hoop om de hoge aanschafprijs weer terug te kunnen verdienen omdat bij nader inzien het toch niet zo’n goed idee was om een puppy te kopen. Desalniettemin blijft de vrees groot dat na de vakantieperiode het aanbod van jonge honden weer aantrekt. Het is van groot belang om mensen te blijven informeren over het aanschaffen van een hond. Met als voorkeur het stimuleren van herplaatsbare honden omdat iedere hond een gouden mand verdient. Daarmee wordt de vraag naar broodfokpuppy’s ingedamd waardoor de malafide handel genoodzaakt is om te stoppen. Dit is toch ultieme wens van iedereen die alle honden een warm hart toedraagt?

Coronapuppy wordt weer van de hand gedaan

Bronnen:

Inval bij malafide puppyhandelaar, inbeslagname pups

©AnimalsToday.nl Jessica Slotman