Na een melding van House of Animals over een malafide puppyhandelaar met te jonge, niet tegen rabiës ingeënte pups uit Polen, heeft de NVWA met de politie een inval gedaan en de puppy’s in beslag genomen.

NVWA doet inval bij malafide puppyhandelaar
De pups afkomstig uit Polen | Foto: House of Animals

Afgelopen 13 april reageerde House of Animals op een verdachte advertentie op Marktplaats, waarin Oudduitse herderpuppy’s werden aangeboden. De advertentie stond al vanaf 4 april op Marktplaats.

NVWA doet inval bij malafide puppyhandelaar
Een van de niet tegen rabiës ingeënte pups | Foto: House of Animals

Uit navraag bij de verkoper bleek dat de de puppy’s afkomstig waren uit Polen en op 23 januari geboren zijn. We vroegen via de app van Marktplaats om meer informatie met betrekking tot de verplichte inentingen. Afgelopen vrijdag kregen we het antwoord dat de puppy’s nog moeten worden ingeënt tegen rabiës en dat kon volgens de verkopende partij pas met 16 weken. Echter, puppy’s mogen volgens EU-wetgeving pas met 15 weken naar Nederland worden geëxporteerd en moeten met 12 weken zijn ingeënt in het land van herkomst.

De aangeboden pups waren dus te jong en niet ingeënt tegen hondsdolheid, een voor mensen dodelijke zoönose. Polen behoort tot de hoog-risicolanden wat betreft rabiës, wat inhoudt dat de ziekte daar nog voorkomt en dus extreme waakzaamheid is geboden. Volgens de verkoper kwamen de puppy’s van een Poolse boerderij.

NVWA doet inval bij malafide puppyhandelaar
Communicatie met de malafide puppyhandelaar | Beeld: House of Animals

Om bevestiging te krijgen van de entingen die niet klopten nam House of Animals contact op met de verkoper. In dat telefoongesprek wordt bevestigd dat de dieren nog geen rabiës enting hebben gekregen. Ook krijgen we enkele foto’s van het paspoort. Vrijdagavond heeft House of Animals een spoedmelding gedaan bij de NVWA en de screenshots van het paspoort, alsmede screenshots van de gesprekken tussen de verkoper en House of Animals toegestuurd.

NVWA doet inval bij malafide puppyhandelaar
Paspoort van een van de pups | Beeld: House of Animals

Omdat we niets hoorden van de NVWA werd er voor zondag een kijkafspraak gemaakt door een undercoverteam van House of Animals. Zondagochtend wederom een mail naar de NVWA gestuurd. Net toen ons undercoverteam 10 minuten binnen was werd er een inval gedaan door de NVWA en de politie. De puppy’s zijn daarbij in beslag genomen. House of Animals houdt de vinger aan de pols wat er verder met de hondjes gebeurt.

  • Lees ook:
    .

Dode puppy’s protesteren tegen Marktplaats (petitie)

©AnimalsToday.nl | House of Animals