Wetgevers in de Amerikaanse Senaat stellen voor om het privébezit van grote katachtigen, zoals leeuwen en tijgers, op federaal niveau te verbieden. Deze week kondigden vier senatoren hun steun aan voor de ‘Big Cat Public Safety Act’, waarin ook publiek contact met leeuwen- of tijgerwelpen wordt verboden.

Senatoren VS willen verbod privébezit leeuwen en tijgers
Senatoren VS willen verbod op privébezit van grote katachtigen | Foto: publiek domein

Volgens schattingen van natuurbeschermers leven er in de Verenigde Staten zo’n 7.000 tijgers in gevangenschap. Bijna het dubbele van de geschatte 3.890 tijgers die wereldwijd nog in het wild leven. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie Animal Welfare Institute heeft de Netflix-serie ‘Tiger King’ geholpen het probleem van exploitatie van grote katachtigen onder de aandacht te brengen. Dankzij de serie – met in de hoofdrol Joe Exotic, eigenaar van een privédierentuin in de Amerikaanse staat Oklahoma – is er nu meer aandacht voor de erbarmelijke omstandigheden waaronder grote katachtigen als tijgers, leeuwen en luipaarden én hun welpen in Amerika worden gehouden. Joseph Maldonado-Passage, oftewel Joe Exotic, zit op dit moment een straf uit van 22 jaar voor zijn betrokkenheid bij het beramen van een huurmoord en voor het begaan van 17 verschillende misdaden tegen wilde dieren.

Senatoren VS willen verbod privébezit leeuwen en tijgers
Foto: publiek domein

Van wetsvoorstel naar verbod privébezit

Op dit moment kennen de Verenigde Staten geen federale wet die het bezit van grote katachtigen regelt. Ongelooflijk als je bedenkt dat deze roofdieren meer dan 220 kilo kunnen wegen en ruim drie meter lang kunnen worden. Maar verandering lijkt op komst. In december vorig jaar is de Big Cat Public Safety Act in het Huis van Afgevaardigden met een grote meerderheid van 272 tegen 114 aangenomen. Dit wetsvoorstel moet echter eerst nog door een meerderheid in de Senaat worden goedgekeurd om een wet te worden. De nieuwe wet zou het bezit van grote katachtigen als huisdieren en het onnodig knuffelen van welpen verbieden.

Senatoren VS willen verbod privébezit leeuwen en tijgers
Ook onnodig knuffelen van welpen gaat verboden worden | Foto: publiek domein

Afgelopen maandag kondigde de democratische senator Richard Blumenthal aan dat hij het wetsvoorstel ondersteunt. Samen met drie andere senatoren, onder wie twee republikeinen. Blumenthal twitterde:

“Ik ben dankbaar voor de massale publieke steun voor dit wetsvoorstel en kijk ernaar uit om samen te werken met mijn collega’s van beide zijden van het gangpad om ervoor te zorgen dat het wet wordt. Deze wet zou een einde helpen maken aan de exploitatie van grote katachtigen, zoals leeuwen en tijgers, en de veiligheidsrisico’s verminderen. […] Deze prachtige maar krachtige roofdieren verdienen het om in het wild te leven. Ze zouden nooit huisdier mogen zijn, zelfs niet als welp, die met alle gevaren in gevangenschap worden gehouden voor vermaak.”

In hun persbericht vervolgen de senatoren:

“Geschat wordt dat duizenden grote katachtigen, waaronder leeuwen, tijgers, luipaarden, cheeta’s, jaguars en poema’s in privébezit zijn en gevangen worden gehouden onder onveilige omstandigheden. Entertainment met welpjes veroorzaakt onherstelbare schade aan de welpen, die vaak op extreem jonge leeftijd worden gescheiden van hun moeder. Tevens vormen ze een gevaar voor de mens, die gekrabd of gebeten kunnen worden. Er zijn meer dan 700 incidenten in de Verenigde Staten geweest met grote katachtigen, waarbij honderden mensen gewond, verscheurd of gedood werden.”

Senatoren VS willen verbod privébezit leeuwen en tijgers
Grote katachtigen horen thuis in hun natuurlijke habitat | Foto: publiek domein

Als het wetsvoorstel door de Senaat komt, dan geldt het eigendomsverbod voor leeuwen, tijgers, luipaarden, cheeta’s, jaguars, poema’s en hybriden van deze soorten die als huisdier worden gehouden. Dierentuinen, universiteiten en wilde dierenopvangcentra worden vrijgesteld. Senator Susan Collins roept haar collega’s op het wetsvoorstel te steunen.

“Grote katachtigen horen thuis in hun natuurlijke habitat, niet in de handen van particuliere eigenaars waar ze te vaak het slachtoffer zijn van wreedheid of onjuiste verzorging. […] Ik pleit al lang voor beleid dat het welzijn van dieren verbetert en ik dring er bij mijn collega’s op aan deze wetgeving samen met mij te steunen.”

Een datum voor de stemming in de Senaat is nog niet vastgesteld. Fingers crossed!

Bronnen:

#GNvdD: Stap dichterbij einde bezit van tijgers en leeuwen in Verenigde Staten

©AnimalsToday.nl