Afgelopen week stemde het Huis van Afgevaardigden (het lagerhuis in de Verenigde Staten) in met de Big Cat Public Safety Act. Deze wet verbiedt het privébezit van tijgers, leeuwen en andere grote katten. Hiermee wordt veel dierenleed voorkomen.

tijgers
Verbod op bezit van tijgers en leeuwen in Verenigde Staten | Foto: Pixabay

De wet werd met 272 voor en 114 tegen met een ruime meerderheid aangenomen. Naast het verbod op het privébezit van grote katachtigen mag er geen direct contact meer plaatsvinden tussen bezoekers en welpjes van grote katachtigen die worden tentoongesteld en waar bezoekers voor veel geld mee op de foto mogen. Voor het op de foto gaan met welpjes is grote belangstelling in de Verenigde Staten.

De directeur van het Animal Legal Defense Fund ondersteunt de nieuwe wetgeving:

“Grote katten horen niet in achtertuinen. De Netflix documentaire ‘Tiger King’ heeft de gevangenschap van en de handel in grote katten in de spotlight gezet. De publieke ondersteuning voor de wet is hierdoor alleen maar groter geworden met duizenden Amerikanen en beroemdheden die het Amerikaanse Congres opriepen om iets te doen. Het is tijd om het privébezit van tijgers, leeuwen en andere grote katten in heel de Verenigde Staten te beëindigen.”

Momenteel wordt de bescherming van grote katachtigen nog geregeld via verschillende federale wetten. Hierdoor zijn grote katten in de ene staat wel beschermd, maar in de andere staat niet. De nationale Big Cat Public Safety Act moet aan deze verschillen tussen staten een einde maken.

leeuwen
Leeuwen | Foto: Pixabay

Leeuwen, tijgers en andere grote katten horen thuis in het wild. In de situaties waarbij grote katten niet meer terug kunnen keren naar hun natuurlijke leefomgeving moeten ze worden ondergebracht in gespecialiseerde opvangcentra waar men weet wat de psychologische en fysieke behoeften zijn van de grote katten.

Het bezit van grote katachtigen brengt de mensen die dicht in de buurt leven in gevaar. Ook voor verzorgers die niet gespecialiseerd zijn brengen grote katten gevaar mee, omdat ze niet weten hoe ze moeten reageren in een situatie waarbij een leeuw of een tijger ontsnapt. Zonder verbod op privébezit van grote katten wordt de handel in wilde dieren gestimuleerd. Het creëert een financiële prikkel voor mensen om te fokken met deze dieren.

Afgevaardigden Brian Fitzpatrick en Mike Quigley hebben de Big Cat Publice Safety Act ingebracht in het Huis van Afgevaardigden. Die laatste laat weten:

“Na maanden van een luid publiek geluid en een duidelijke oproep aan het Amerikaanse Congres om een einde te maken aan het privébezit van grote katten, ben ik extreem verheugd dat het Huis van Afgevaardigden de Big Cat Public Safety Act heeft aangenomen. Grote katten zijn wilde dieren en die behoren simpelweg niet in woningen, achtertuinen en verloederde dierentuinen aan de kant van de weg. Te vaak nog lopen handhavers en de verzorgers van de grote katten gevaar door deze dieren. Dieren zoals tijgers, leeuwen, luipaarden en poema’s horen niet te worden tentoongesteld in ellendige omstandigheden zoals dat met zoveel grote katten op dit moment wel gebeurt in de Verenigde Staten. Door het aannemen van de Big Cat Public Safety Act zijn we weer een stap dichterbij bij het humaan behandelen van grote katten en het veilig houden van het publiek voor deze gevaarlijke dieren. Ik hoop dan ook dat de wet nog voor het einde van het jaar door de Senaat zal worden aangenomen.”

Ook Brian Fitzpatrick is verheugd dat de wet is aangenomen:

“Grote katten zijn te lang mishandeld, uitgebuit en misbruikt in privé-dierentuinen. Als lid van de Congrescommisie voor Dierenbescherming ben ik gecommitteerd om er voor te zorgen dat onze overheid haar deel bijdraagt aan dierenwelzijn. Het is belangrijk dat we opkomen voor dieren, zowel als individu als maatschappij. Met deze wet zetten we nu een grote stap om dieren te beschermen.”

De wet moet nog worden aangenomen door de Senaat (het hogerhuis in de Verenigde Staten). Indien de wet ook door de Senaat komt, komt er een einde aan het privébezit van leeuwen, tijgers, puma’s, luipaarden en andere grote katten in de Verenigde Staten.

Bron:

©AnimalsToday.nl