Schotse rechters kunnen vanaf nu hogere gevangenisstraffen opleggen aan mensen die dieren onnodig leed toebrengen of die betrokken zijn bij dierengevechten. De maximumstraf voor deze misdaden is verhoogd van één jaar naar vijf jaar cel en het wordt in Schotland mogelijk om ongelimiteerde boetes op te leggen.

dierenmishandeling zwaarder bestraft in Schotland
De mishandeling van politiehond Finn leidde tot hogere straffen voor dierenmishandeling in Schotland | Foto: screenshot video Defra/YouTube

In de nieuwe wet, The Animals and Wildlife (Penalties, Protections and Powers) (Scotland) Act, zijn ook straffen opgenomen voor een breed aantal misdaden tegen wilde dieren. De nieuwe wet staat bekend als ‘Finn’s Law’. Finn is een politiehond die in 2016 ernstige verwondingen opliep door messteken toen hij politieagent PC Dave Wardell probeerde te beschermen. Over de aangenomen wet zegt Wardell:

“Elke dag brengen onze politiehonden en -paarden zichzelf in gevaar om ons en de maatschappij te beschermen. Om te zien dat deze geweldige dieren nu de wettelijke bescherming krijgen die ze verdienen is een groot moment in mijn leven.”

De Schotse overheid laat weten dat de nieuwe wet haar verplichting als overheid reflecteert om ervoor te zorgen dat dieren de best mogelijke bescherming krijgen. Minister Mairi Gougeon zegt dat de meeste Schotten dieren en wilde dieren respectvol behandelen. Voor de kleine minderheid die dat niet doet zijn de straffen nu meer in balans met de ernst van de misdaden. Hopelijk werken de zwaardere straffen in Schotland afschrikwekkend.

Bekijk hieronder hoe Finn’s Law tot stand kwam:
.

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl