Vandaag barricaderen 100 lege hondenmanden de ingang van Marktplaats in Amsterdam. De lege mandjes staan symbool voor overleden puppy’s uit de illegale hondenhandel. Dierenwelzijnsorganisatie House of Animals roept het handelsplatform hiermee op om advertenties van broodfokhandelaren te weren. De actie is tevens de aftrap van een petitie om de broodfokhandel via Marktplaats te stoppen.

Marktplaats
Foto: House of Animals

Jaarlijks worden naar schatting 80.000 puppy’s naar Nederland gebracht via puppyfabrieken in Oost-Europa. De vaak doodzieke hondjes worden door Nederlandse handelaren verkocht via internet aan nietsvermoedende hondenliefhebbers. Karen Soeters van House of Animals:

“We willen dat Marktplaats stopt met het faciliteren van illegale hondenhandel op hun website.”

Doodziek

House of Animals deed eerder al aangifte tegen Marktplaats en start deze week met de bewustwordingscampagne ‘Het begint bij Marktplaats’. Langs Nederlandse snelwegen en in grote steden hangen digitale schermen en abri’s met foto’s van puppy’s uit de broodfokhandel. Sinds de coronacrisis zijn veel mensen op zoek naar een puppy om het thuiszitten aangenamer te maken. Op de snel stijgende vraag wordt slim ingespeeld door broodfokhandelaren die te jonge, zieke en vaak getraumatiseerde hondjes importeren uit Oost-Europese landen als Hongarije.

Het begint op Martplaats
Teken de petitie op House of Animals | Beeld: Roorda

Hondsdolheid

De campagne wordt gesteund door dierenartsenvereniging Caring Vets. Dierenarts Servé Smeets:

“Deze actie is noodzakelijk om politiek, burgers en instanties wakker te schudden. Door de coronacrisis is de vraag naar puppy’s sterk toegenomen en malafide puppyverkopers wordt geen strobreed in de weg gelegd. Dierenartsen hebben hiervan al vaak melding gemaakt bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Maar er wordt niets mee gedaan. Zelfs niet als er bewijs is dat honden niet ingeënt zijn tegen het voor mens en dier zo gevaarlijke virus hondsdolheid.”

Dodelijk rabiësvirus op de loer in Nederland

Petitie

House of Animals roept dierenliefhebbers op om een petitie te ondertekenen waarmee Marktplaats gevraagd wordt om te stoppen met faciliteren van de handel in broodfokpuppy’s. Karen Soeters:

“Het doel is om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen. Zo laten we Marktplaats zien dat de Nederlandse bevolking helemaal klaar is met advertenties van malafide puppyhandelaren. De verhalen die gedupeerden ons vertellen zijn triest, zoals hondjes die doodziek zijn en zelfs overlijden.”

Het begint op Marktplaats
Beeld: Roorda

Karen’s blog: Aangifte tegen Marktplaats wegens medeplichtigheid dierenmishandeling

.
©AnimalsToday.nl | House of Animals