In Florida is de ontwikkeling van een toevluchtsoord voor bedreigde diersoorten voltooid met het planten van zeegras in Mercabo Cove. Deze getransformeerde plek zal de waterkwaliteit verbeteren en een veilige leefomgeving bieden aan zaagvissen, lamantijnen, dolfijnen, schildpadden en andere zeedieren.

Mercabo Cove veilige thuishaven voor bedreigde soorten
Zaagvis | Foto: fsamuels/flickr

Tijdens deze laatste fase van het project werd ruim 8000 m² zeegras geplant. De planten werden vervolgens afgezonderd van de rest van de zee door middel van kleine kooien, zodat er geen planteneters bij konden totdat de planten volgroeid waren. Het project werd uitgevoerd door Sea & Shoreline, één van de grootste natuurherstelautoriteiten in Florida, samen met de Gasparilla Island Conservation & Improvement Association (GICIA) in Boca Grande, Florida.
.

Mercabo Cove

Mercabo Cove is één van GICIA’s grootste projecten tot nu toe. Voordat het gebied onder de loep genomen werd, bestond het vooral uit grote gebouwen, beton en dure zeemuren. GICIA is al sinds 2016 bezig met het project en heeft onder andere 3000 inheemse planten toegevoegd, blokken aangelegd om infrastructuur te beschermen tegen erosie, en rifkorven geïnstalleerd om de waterkwaliteit te verbeteren. Het planten van zeegras was de laatste stap in het project om de waterkwaliteit definitief te verbeteren, de bodem te sedimenteren en voedingsstoffen op te vangen. Ryan Brushwood, bioloog bij Sea & Shoreline:

Zeegras vormt één van de meest productieve ecosystemen ter wereld. Het biedt een hoop oplossingen, zoals het verbeteren van de waterkwaliteit en het bieden van voedsel en onderdak voor dieren.”

In het komende jaar zal Sea & Shoreline betrokken blijven door de vooruitgang van het gebied te monitoren en mensen te informeren over de voordelen van zeegras. Soortgelijke herstelprojecten in de Verenigde Staten van Sea & Shoreline op basis van zeegras worden uitgevoerd in Crystal River, de Indian River Lagoon, de Homosassa River en de Caloosahatchee River.

Mercabo Cove veilige thuishaven voor bedreigde soorten
Zeegras | Foto: publiek domein

Maar ook in Nederland wordt zeegras al op grote schaal gebruikt. In de Waddenzee wordt er sinds de jaren ‘90 al zeegras geplant om een veilige plek te bieden aan diersoorten, CO2 op te vangen, golven te dempen en zand en slib te vangen. Zeegras kan dus een bijdrage leveren tegen klimaatverandering en zeespiegelstijging, helpen bij kustbescherming en bescherming bieden aan talloze diersoorten.

Caribische lamantijn of zeekoe (Trichechus manatus) | Foto: Albert Kok/Wikimedia

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Savanna Breitenfellner