Afgelopen zaterdag stortte een oververhit geraakte trekpaard in elkaar tijdens een toeristenritje in het Spaanse Mallorca, vanwege de extreem hoge temperatuur waarmee Europa momenteel kampt. De vakantiegangers die in de koets zaten, keken stomverbaasd toe naar het tafereel, maar schoten het verzwakte dier niet te hulp.

trekpaard
Trekpaard stort in elkaar door de hitte in Palma de Mallorca | Foto: Pixabay

Voor de zoveelste keer is er weer een trekpaard omgevallen tijden een zogenaamd leuk rondritje door het centrum van een toeristenpleister. Deze keer trof het een paard in Palma de Mallorca. Ondanks de waarschuwingen van de overheid voor een extreme hittegolf, werden er toch midden op de dag, in de hete zon, koetsritten aangeboden aan toeristen. Tijdens een van deze tochten, werd het een van de trekpaarden teveel. Het dier kon het niet meer aan de volle wagen voort te trekken en de route te voltooien. Door extreme uitputting stortte het ter plekke in op de geasfalteerde weg. Het dier bewoog niet meer.

De koetsier stapte meteen uit om het trekpaard te reanimeren, waarna het dier weer enigszins in beweging kwam, maar zich niet staande kon houden. In plaats van uit te stappen en zich om het dier te bekommeren, bleven de vakantiegangers rustig in de koets zitten in afwachting van de hervatting van de rondrit. Spaanse omstanders die het voorval toeschouwden, waren daarentegen wel attent en voorzagen het dier in nood meteen van water. Met afschuw spraken zij de toeristen toe en stonden erop dat deze uitstapten.

Omstanders:

“Geef het paard water…Hoe is het mogelijk dat zij (de toeristen) niet uitstappen!”

Een van de toeschouwers heeft het droevige voorval op video vastgelegd. Op de beelden is te zien dat de vakantiegangers weigeren uit te stappen, nadat het paard in elkaar stortte.

Rondritten in de koets

De oh zo bekende tours met paard en wagen zijn zeer in trek bij toeristen. Het klinkt voor velen als een idyllisch tochtje door een mooie stad. Misschien wordt het ook wel gezien als een romantisch uitje. Vaak is men totaal niet bewust van de schade die het brengt aan het paard dat man en al voort moet trekken. Deze dieren moeten in de brandende zon, soms zelfs zwanger, vakantiegangers voorzien van hun geliefde rondrit.

In Palma de Mallorca krijgen de eigenaren van deze commercie een definitieve vergunning. Ze geven deze vaak zelfs door aan hun kinderen. Het is dik verdienen met deze toeristenattractie. Een enkel ritje kost al gauw 50 euro. Mensen betalen dit bedrag graag, vooral nu met deze extreme hitte. Echter wordt er niet gedacht aan het welzijn van het paard die hen vervoert.

Guillermo Amengual, Spaanse politicus van Pogrès en Verd (Vooruitgang in het groen), is in actie gekomen om deze vorm van dierenmishandeling op de Balearen te bestrijden. Er wordt al enige tijd gekeken naar de mogelijkheid de traditionele koets met trekpaarden te vervangen door elektrische koetsen. De voortgang van deze doorvoering gaat zeer traag.

Guillermo Amengual:

“De paarden zijn er slecht aan toe, heel mager. Er waren paarden bij die niet meer konden lopen. Deze hebben wij zelf gezien. Maar nadat wij aangifte hebben gedaan, zijn deze paarden ineens nergens meer te vinden.”

Bron:

©Animalstoday.nl Jennie Cools