Het is vandaag Earth Overshoot Day. Dit jaar valt het eerder dan ooit: op 28 juli. In nog geen acht maanden hebben wij de natuurlijke grondstoffen die de aarde in een heel jaar kan produceren al verbruikt. In 1971 viel deze dag op 25 december.

Earth Overshoot Day
Vandaag is het Earth Overshoot Day: weer valt deze dag eerder dan ooit | Foto: Pixabay

Volgens Global Footprint Network (GFN) staan wij de rest van het jaar ‘in het rood’. De organisatie doet onderzoek naar de menselijke invloeden op onze planeet. Aan de hand van deze gegevens kan GFN berekenen wanneer het budget van moeder natuur (de biocapaciteit van de aarde) voor dat jaar op is. Met nog vijf maanden te gaan is de wereld al door haar jaarlijkse budget heen. Volgens de huidige cijfers van GFN verbruikt de mensheid ongeveer 1,75 keer méér grondstoffen dan de aarde produceert.

Kirsten Schuijt, directeur van het Wereld Natuur Fonds:

“Vanaf vandaag leven we op de pof, want Earth Overshoot Day betekent dat we in zeven maanden meer natuurlijke grondstoffen hebben verbruikt dan de aarde in een jaar kan produceren. We moeten dringend actie nemen om de voetafdruk te verkleinen zodat de mensheid in balans komt met de draagkracht van de Aarde. Daarom is het zo belangrijk om de natuur te beschermen en te herstellen. Overheden hebben een belangrijke taak om ons met wetten en kaders richting een duurzame toekomst te dirigeren en we kunnen allemaal zelf ook echt iets doen, door bijvoorbeeld vaker plantaardig te eten en bewuster te consumeren.”

Dutch Overshoot Day

Nederland heeft al op 12 april haar Overshoot Day gehaad. Volgens GFN zou de wereld 3,6 aardes nodig hebben als iedereen zou leven zoals de gemiddelde Nederlander. Ons land verbruikt bijvoorbeeld al 2,4 keer de biocapaciteit van ons grondgebied.

De Verenigde Staten haalden Overshoot Day nog eerder dan Nederland, op 13 maart

Natuurlijke grondstoffen

Begin jaren zestig gebruikte de wereldbevolking nog slecht driekwart van de totale natuurlijke grondstoffen die de aarde in een jaar kan produceren. In het jaar 1986 viel Earth Overshoot Day precies op 31 december. Daarna is het verbruik van natuurlijke grondstoffen steeds maar harder gegaan dan de aarde in een jaar kan produceren.

Biocapaciteit van de aarde

Om het natuurbudget wat we elk jaar te vroeg hebben verbruikt aan te vullen, moeten we de reserves van de aarde aanspreken. Dit kan leiden tot onder meer overbevissing, hogere concentraties koolstofdioxide in de atmosfeer, bodemerosie en ontbossing.  Mathis Wackernagel van GFN, tegen NU.nl:

“De aarde heeft veel voorraad, dus we kunnen de planeet wel een tijdje, maar niet eeuwig uitputten…We kunnen een tijdje meer uitgeven dan we verdienen, maar op een zeker moment zijn we blut.”

GFN geeft tips zodat mensen zelf kunnen bijdragen de uitputting van de hulpbronnen af te remmen: het belangrijk is om minder vlees te eten en de hoeveelheid weggegooide voedsel te beperken. Earth Overshoot Day zou zelfs zeventien dagen opschuiven als in de rijke landen de helft minder vlees zou worden gegeten. En door voedselverspilling te verminderen zou deze dag nog dertien dagen later in het jaar opschuiven. Een derde van al het voedsel op aarde wordt namelijk weggegooid.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer