Sinds 1952 zijn er geen in het wild levende cheeta’s meer in India. Maar volgende maand komt daar verandering in, want dan worden acht cheeta’s uit Namibië overgebracht naar een reservaat in de Indiase deelstaat Madhya Pradesh. De hoop is dat hiermee de cheeta definitief terugkeert in het Aziatische land.   

cheeta
Cheeta keert na 70 jaar terug in India | Foto: publiek domein

De Aziatische cheeta verdween op de helft van de vorige eeuw uit India, als gevolg van stroperij en verlies van leefgebied. Ook elders in de wereld heeft de cheeta het moeilijk, er leven in totaal nog krap zevenduizend dieren, waarvan het overgrote merendeel in Afrika. Volgens de IUCN Rode Lijst van bedreigde diersoorten neemt de populatie geleidelijk aan steeds verder af en is de diersoort als ‘kwetsbaar’ geclassificeerd.

Kuno National Park

De verhuizing van acht Afrikaanse cheeta’s naar India werd mogelijk nadat het Indiase Hooggerechtshof in 2020 toestemming verleende, met als voorwaarde dat de dieren in een “in een zorgvuldig uitgekozen geschikte locatie” konden worden gehuisvest. Die locatie is gevonden in het Kuno National Park, dat tot 2018 bekend stond als het Kuno-Palpur Wildreservaat. In het uitgestrekte gebied van 750  vierkante kilometer kan het snelste landdier ter wereld, met sprints tot 130 kilometer per uur!, zich uitleven.

Belangrijk natuurlijk erfgoed

Wellicht speelt ook mee dat India in augustus van dit jaar haar 75ste Onafhankelijkheidsdag viert. Daarbij wordt de cheeta in India gezien als belangrijk natuur-cultureel erfgoed. Ook al is het dier gedurende vrijwel deze gehele periode uitgestorven geweest en zijn de nieuwe cheeta’s niet Aziatisch, maar Afrikaans.

Ecologische omgeving

De Indiase Milieuminister Bhupender Yadav tweette het volgende:

“De voltooiing van 75 glorieuze jaren van Onafhankelijkheid met het herstel van de snelste diersoort op land, de cheeta, in India, zal de ecologische dynamiek van het landschap nieuw leven inblazen.”

Hij voegde eraan toe dat de terugkomst van de cheeta in India zal bijdragen aan het herstel van de ecologische functie van het graslandschap, dat samen met de Aziatische cheeta verdwenen is. India sluit hiermee aan op  IUCN richtlijnen van transnationale natuurbescherming, en de huidige trends in rewilding- of herverwilderingsprojecten.

Iraanse cheeta

Het leefgebied van de Aziatische cheeta strekte zich ooit uit van het Arabisch schiereiland tot en met Afghanistan, maar is op dit moment beperkt tot Iran, waar nog maar een paar exemplaren stand houden in het wild. Een groep verbeten natuurbeschermers probeert deze resterende populatie te beschermen, maar ondervindt daarbij grote belemmeringen, zoals Morteza Pourmirzai in een interview met Animals Today enkele maanden geleden toelichtte.

Interview: De bescherming van de Aziatische cheeta in Iran

Bron:

©AnimalsToday.nl Laura Lancée