Het is slechts een kwestie van tijd dat het dodelijke rabiësvirus opduikt in Nederland. Dat concludeert House of Animals op basis van bloedonderzoek bij geïmporteerde broodfokpups. Veel puppy’s die vanuit Hongarije worden geëxporteerd naar ons land krijgen niet de wettelijk verplichte inenting tegen rabiës.

rabiësvirus
Het is slechts een kwestie van tijd dat het dodelijke rabiësvirus opduikt in Nederland | Foto (illustratief): publiek domein

Rabiës, oftewel hondsdolheid, wordt via een beet, krab of lik van een besmet dier gemakkelijk overgedragen op mensen. Deze zoönose is levensgevaarlijk voor mens en dier. In Nederland komt rabiës niet meer voor, maar in Hongarije waar de broodfokpuppy’s vandaan komen nog wel. Het kan een half jaar duren voordat de ziekte zich opnieuw openbaart in Nederland.

rabiësvirus
Hond met rabiës | Foto: publiek domein (courtesy PD-USGov-HHS-CDC )

Kans op rabiësvirus

Uit steekproeven bij broodfokpuppy’s die via Hongarije terechtkomen bij een broodfokhandelaar in het Brabantse Diessen zijn geen of te weinig antistoffen tegen rabiës in het bloed aangetroffen. Volgens Paul Overgauw, specialist Veterinaire Microbiologie KNMvD is dit zeer zorgelijk:

“Vooral in combinatie met het land waar deze honden vandaan komen. In Hongarije komt rabiës voor. Er is een reëel risico dat dit virus via de broodfokhandel ook ons land binnenkomt.”

rabiësvirus
Puppyhandelaar uit Diessen riskeert de import van het rabiësvirus  | Foto: screenshots Marktplaats

NVWA

Via bloedtesten en informatie uit een Hongaarse database in het bezit van House of Animals zijn 21 Hongaarse broodfokpuppy’s gevonden die niet waren ingeënt. Karen Soeters van House of Animals:

“Deze steekproeven laten slechts het topje van de ijsberg zien. Jaarlijks komen er tienduizenden puppy’s uit Hongarije naar ons land. De NVWA is op de hoogte van het gesjoemel met inenten en grijpt niet in. Het is onbegrijpelijk dat er geen handhaving is op het naleven van de wettelijke regels om een levensgevaarlijke zoönose uit ons land te weren.”

rabiësvirus
De NVWA is op de hoogte van het gesjoemel met inenten en grijpt niet in | Foto (hondjes in en uit Hongarije): House of Animals

Aangifte

House of Animals doet op dinsdag 8 september aanstaande aangifte tegen de NVWA wegens ernstige nalatigheid en tegen de broodfokhandelaar in Diessen. Soeters:

“Het is niet een kwestie van of, maar van wanneer rabiës zich in ons land weer openbaart.”

Bron: