In het Zeeuwse Poortvliet zijn gisteravond varkens om het leven gekomen tijdens een uitslaande stalbrand aan de Bram Groenewegeweg in de gemeente Tholen. Volgens Veiligheidsregio Zeeland zijn er 20 varkens gestorven door verstikking, terwijl er 7.000 varkens op het bedrijf aanwezig waren.

Poortvliet
De varkens zouden door verstikking om het leven zijn gekomen : Foto (illustratief): publiek domein

De brand werd om 21 uur dinsdagavond gemeld en toen de brandweer in Poortvliet arriveerde bleek dat een van de vier schuren al niet meer te redden was. Hierna is geprobeerd om het overslaan van het vuur naar de andere stallen te voorkomen, hetgeen succesvol is verlopen, aldus woordvoerder Remco Duerinck van Veiligheidsregio Zeeland.  Volgens Duerinck is er meteen groot materieel ingezet met als doel zo veel mogelijk varkens te redden, meldt BN De Stem:

“Bij elke stap die we hebben gezet, hebben we vooral gelet op het welzijn van de dieren.”

Omroep Zeeland meldt nog dat door het oog hebben voor het welzijn van de dieren de bluswerkzaamheden werden ‘bemoeilijkt’, aldus Duerinck. Hart van Nederland publiceerde ook beelden van de brand in Poortvliet, die hier te bekijken zijn.

Indirecte slachtoffers Poortvliet?

Diverse media melden dat op de plek waar de brand het meest heftig was op dat moment geen varkens aanwezig waren, vandaar dat het aantal gemelde slachtoffers laag is gebleven. Ook wordt er gesproken over ‘verstikking‘, wat suggereert dat de overleden dieren door de rookontwikkeling om het leven kwamen, niet door direct contact met het vuur. Het is echter de vraag hoe de overige duizenden niet overleden dieren hebben gereageerd op de rookontwikkeling en of zij nog wel beschouwd zullen worden als ‘geschikt voor consumptie’. Zo niet, dan is de kans alsnog aanwezig dat die varkens achteraf kunnen worden benoemd als de indirecte slachtoffers van de stalbrand in Poortvliet.

Bij de brand vielen geen menselijke slachtoffers en er is volgens de brandweer geen asbest vrijgekomen.

Bronnen

©AnimalsToday.nl BVR