Nu de coronamaatregelen afgeschaald worden en de vakantie voor de deur staat komen veel kersverse hondeneigenaren tot de conclusie dat ze toch geen tijd hebben voor hun coronapuppy. Vanwege de lockdown was er veel vraag naar jonge hondjes omdat de meeste mensen thuis werkten, maar die tijd is voorbij.

Coronapuppy wordt weer van de hand gedaan
Coronapuppy’s worden weer van de hand gedaan | Foto: publiek domein

Veel puppy’s en andere huisdieren werden tijdens de lockdown in een impuls aangeschaft, zonder dat de eigenaren zich bewust waren van de zorg die het dier nodig heeft en de tijd die dat vergt. En nu de beperkingen beetje bij beetje worden opgeheven en het weer mogelijk wordt om op vakantie te gaan worden de dieren net zo makkelijk weer van de hand gedaan als dat ze aangeschaft werden.

puppy
Voor sommigen was de aanschaf van een coronapuppy een manier om de avondklok te omzeilen | Foto: publiek domein

Herplaatsing

Stichting Verhuisdieren is gespecialiseerd in de herplaatsing van huisdieren als honden, katten en konijnen en meldt een forse toename van het aantal honden dat aangeboden wordt, zo schrijft nieuwssite Nu.nl woensdag. Volgens de stichting werden vorige maand 1100 ‘matches’ gemaakt terwijl dat er voorheen iedere maand gemiddeld 450 waren. Voor veel mensen was een coronapuppy vooral leuk en lief, terwijl je een hond (of welk ander dier dan ook) niet neemt voor even maar voor een heel dierenleven. Voor sommigen was de aanschaf van een puppy zelfs een methode om onder de avondklok uit te komen. Woordvoerder Femke Pasquino-de Harde zegt tegen Nu:

“Wij vermoeden dat baasjes zich niet hebben verdiept in wat een hond precies inhoudt, of in hun voeding. Daar kan in de coronaperiode te makkelijk over zijn gedacht.”

Het aanbod van honden bij Stichting Verhuisdieren blijft toenemen, maar de vraag neemt inmiddels af. Volgens Femke Pasquino-de Harde komt dit omdat de vakantie voor de deur staat.
.

Dodelijk rabiësvirus op de loer in Nederland

Coronapuppy op Marktplaats

De malafide puppyhandel floreerde tijdens de coronacrisis, waarover AnimalsToday en House of Animals uitgebreid hebben bericht. Diverse puppyhandelaren die broodfokhondjes uit Oost-Europa halen vroegen en vragen de hoofdprijs voor vaak veel te jonge puppy’s, waarbij op grote schaal gefraudeerd wordt met de paspoorten aangaande leeftijd en inentingen. Deze handelaren adverteren via Marktplaats, waarmee dat platform fraude en dierenmishandeling faciliteert.
.

Karen’s blog: Aangifte tegen Marktplaats wegens medeplichtigheid dierenmishandeling

.
Femke Pasquino-de Harde geeft aan dat Stichting Verhuisdieren weigert te handelen in coronapuppy’s die van de hand worden gedaan en aangeboden worden voor absurd hoge bedragen, om daarmee de aanschafprijs bij een malafide handelaar weer terug te verdienen:

“We hebben nu al een aantal mensen geweigerd die, bijvoorbeeld via een fokker, een dure puppy hebben gekocht en deze nu weer proberen door te verkopen via ons. Maar wij hanteren een maximale adoptievergoeding en treden op tegen puppyhandel.”

Ze vreest echter dat een duurbetaald coronapuppy weer op Marktplaats belandt en opnieuw het slachtoffer wordt van een impulsaankoop, vooral wanneer na de vakantie de vraag weer zal toenemen.

Bronnen:

Dode puppy’s protesteren tegen Marktplaats (petitie)

Karen’s blog: De aanhouder wint, malafide puppyhandel dicht!

©AnimalsToday.nl BVR