Tijdens een korte maar felle uitslaande stalbrand aan de Oude Hof in het Gelderse Elspeet zijn gisteren 220 kalveren levend verbrand. Gasten van een aangrenzende camping hebben samen met de brandweer op tijd een groot aantal kalveren uit de stallen kunnen halen.

Stalbrand in Elspeet - 15 juni 2021
Stalbrand in Elspeet – 15 juni 2021 | Foto: screenshot video 112persfotografie nl/YouTube

De brand met een tot nog toe onbekende oorzaak werd rond half drie gemeld door campinggasten en een half uur later was het vuur al onder controle. Maar dat voorkwam niet dat 3 van in totaal 7 schuren afgebrand zijn, wat uiteindelijk 220 kalveren het leven kostte.
.

.
Ruim 300 kalveren konden gered worden en de campinggasten hielpen mee om de dieren die uit de stallen te halen en te vangen. Gewonde dieren werden te plekke behandeld door een veearts of moesten geëuthanaseerd worden. Volgens de brandweer kon uiteindelijk twee derde van de dieren gered worden omdat er na de eerste melding snel is opgeschaald naar ‘zeer grote brand’.
.

.
Het team van 1037 Against Animal Cruelty nam na de brand poolshoogte en moest helaas constateren dat de slachtoffers van het vuur levend verbrand zijn. Kort nadat de brand volledig was geblust werd al begonnen met het afvoeren van de verkoolde kadavers.

220 kalveren omgekomen bij stalbrand in Elspeet
220 kalveren omgekomen bij stalbrand in Elspeet | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

Zoals vrijwel altijd het geval is er over de oorzaak van de brand nog niets bekendgemaakt. Volgens burgemeester Breunis van de Weerd van de gemeente Nunspeet, waar Elspeet onder valt, gaat het om een ouder stallencomplex:

“Het was even een heel heftige brand. Dat zie je vaak in stallen, dat het isolatiemateriaal vlam vat en dan is er geen houden meer aan.”

Het is mede dankzij de campinggasten dat er nog zo veel dieren gered konden worden. Ze hielpen om de stallen te openen waarna de daar aanwezige kalveren naar buiten konden. Zonder die inzet hadden de dieren geen kans en dat is al jaar en dag een van de grote obstakels met betrekking tot stalbranden: ze hebben geen vluchtmogelijkheid. Helaas hebben brandpreventie en dierenlevens aanzienlijk minder prioriteit dan de economische waarde van de levende have, wat zich doorgaans uit in jammerverhalen over het verlies voor de boer, in plaats van medeleven voor de dieren die hun laatste momenten letterlijk doorbrachten in een hel van vuur.
.

.
Bronnen:

Wat veroorzaakt stalbranden?

©AnimalsToday.nl BVR