Wat veroorzaakt stalbranden?

Met de vele stalbranden waarbij grote hoeveelheden dieren op vreselijke wijze om het leven komen is de grote vraag: wat veroorzaakt al die branden?

stalbranden

Spinnenwebben in een varkensstal | Foto: screenshot video 1037 Against Animal Cruelty

Je zou denken dat brandveiligheid hoog in het vaandel staat bij een veeboer, want het bedrijf is je inkomen, nog los van het feit dat het om levende have gaat. Brand kan veel oorzaken hebben, en vaak is het een probleem met elektriciteit, in de vorm van kortsluiting of oververhitting van een machine. Een andere vorm van elektriciteit is blikseminslag, al komt dat minder voor.

Bezuinigd
Elektrische leidingen kunnen oud zijn, misschien is er vocht ingetrokken, mogelijk is er bezuinigd op kwaliteit bij nieuwbouw. Sommige apparaten, zoals luchtwassers, staan 24 uur per dag aan en zullen regelmatig een kwaliteitscontrole moeten ondergaan. Alleen liggen bezuinigen op kwaliteit en onderhoud op de loer als de marges klein zijn. Andere oorzaken van stalbranden kunnen onoplettendheid zijn: een achteloos weggegooide sigarettenpeuk, of per ongeluk, zoals bij (las)werkzaamheden. Misschien is er stiekem zelf geknutseld. En tot slot is er nog opzet mogelijk, want zolang iets verzekerd is zal er fraude bestaan.

stalbranden

Een vonk is genoeg dankzij de vele spinnenwebben | Foto: screenshot video 1037 Against Animal Cruelty

Veel boeren geven aan dat de verplichte luchtwassers, die zorgen voor het afzuigen van giftige mestgassen in de stal, een groot probleem vormen, want bij het uitbreken van een brand werken ze als een stofzuiger die het vuur in no time door de stal trekt. Ook zijn er luchtwassers van minder goede kwaliteit die zelf de veroorzakers zijn van brand.

Spinnenwebben
Je hoeft echter niet altijd financieel te investeren in brandveiligheid, want van een beetje schoonmaken is nog nooit iemand slechter geworden. En dat mag de varkensboer uit deze beelden zich aantrekken, want in zijn stal is een vonk genoeg om het vuur razendsnel te verspreiden via de vele spinnenwebben om de leidingen onder het dak. Zonder sprinklerinstallatie is dit een levensbedreigende situatie voor de varkens en een onnodig bedrijfsrisico voor de boer.

1037 Against Animal Cruelty vroeg om onderstaande beelden te laten zien, die ze onlangs filmden bij een niet nader te noemen varkensboer. De hoeveelheid stalbranden is schokkend en uit deze beelden blijkt dat brandveiligheid soms in kleine dingen zit: spinnenwebben en stofdraden:

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel

Gerelateerde artikelen:

Reacties

  1. Het is zo ongelooflijk intens triest dat in Nederland elk jaar honderdduizenden prachtige dieren door brand op een gruwelijke, extreem angstige en zéér pijnlijke manier om het leven komen door verstikking en/of verbranding, ondertussen opgesloten zittend in een stal en dus op geen enkele manier de kans hebben om te vluchten en te ontsnappen aan de allesvernietigende hitte van het steeds groter wordende vuur.

    Ik vind het ook misdadig dat dit telkens plaats kan vinden, en dat op zo grote schaal! Veel boeren doen er blijkbaar nauwelijks iets aan om hun stallen brandveilig te maken en/of te houden en de meeste politieke partijen weigeren ook om betere eisen te stellen aan bestaande stallen.
    Je schaamt je toch diep dat je in een land woont dat zich modern en beschaafd durft te noemen maar dat dit soort rampen blijkbaar als volkomen gewoon beschouwd, volledig accepteert en er helemaal niets tegen onderneemt.