De regerende Arbeiderspartij in Noorwegen ondersteunt het omstreden plan onderzoek te gaan doen naar de mogelijkheid van olie- en gaswinning in een ecologisch kwetsbaar gebied. Het gaat om de eilandengroep Lofoten, wat ten noorden van het vasteland ligt.

Lofoten Djupfjorden - olie en gas
Foto: Wikimedia Commons

De exploratie naar grondstoffen in dit gebied is een heikel punt. In de wateren rondom de eilanden gedijt de natuur goed en het gebied heeft één van de rijkste kabeljauwstanden ter wereld. Tot nu toe werd het gebied met rust gelaten dankzij de steun en inzet van verschillende milieuorganisaties en de toerismesector. De beslissing van de Arbeiderspartij dit onderzoek te starten, betekent een belangrijke stap naar exploratie.

Handel in olie en gas vormt een belangrijke inkomstenbron voor Noorwegen. Er wordt dan ook constant gezocht naar nieuwe bronnen. Het land is de op zes na grootste olie-exporteur ter wereld en zelfs de grootste gasleverancier van West-Europa. De Arbeiderspartij heeft wel toegezegd zich in 2015 nogmaals te buigen over de kwestie Lofoten, voordat er daadwerkelijk kan worden gestart met boren.

Bron: Trouw ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.