In een hoogoplopende ruzie tussen twee Limburgse buren oordeelde de rechtbank onlangs dat de katten van de buren door de tuin van de andere buren mogen lopen. Volgens de rechter is een kat “een dier met een eigen energie en is als zodanig niet voor menselijke beheersing vatbaar”

katten
Rechter oordeelt: kat mag door de tuin van de buren lopen | Foto: Pixabay

De buren (eisers) hadden last van het lawaai dat door de andere buren (gedaagden) werd veroorzaakt en ondervonden ook hinder van hun katten. Ze stapten daarom naar de rechter en eisten dat de katten van de gedaagden niet meer door hun tuin zouden lopen. De kortgedingrechter maakte korte metten met deze eis. 

De twee katten van de gedaagden, een zwart-witte kater en een zwarte poes, zouden veelvuldig in de tuin van de eisers komen. De zwarte poes zou de hor van de gedaagden hebben beschadigd en de zwart-witte kater zou van een plant hebben gegeten in de border van de gedaagden. De gedaagden betwisten dat hun katten overlast veroorzaken. Het zijn namelijk binnenkatten die nooit alleen buiten zijn en bovendien ook niet vrij kunnen rondlopen buiten. De woning van de gedaagden beschikt ook niet over een kattenluik.

In 2018 is de kater van de gedaagden één keer ontsnapt naar de tuin van de eisers. De gedaagden hebben de zwart-witte kater destijds gelijk uit de tuin van hun buren gehaald. De eisers hebben foto’s van dit ‘incident’ overlegd aan de buren. De eisers hebben nog veel meer foto’s van katten aan de rechter toegestuurd. Geen van deze katten is van de gedaagden. 

Slechts één keer is één van de katten van de gedaagden in de tuin van de eisers geweest. Dat de katten van de gedaagden vaker in de tuin hebben rondgelopen is niet bewezen door de eisers. Ook dat de zwarte poes de hor zou hebben beschadigd is niet bewezen. De eisers hebben in de ogen van de rechter niet aannemelijk gemaakt dat er sprake is van onrechtmatig kattenoverlast veroorzaakt door de katten van de gedaagden. De rechter wijst de vordering van eisers dan ook af. 

De kortgedingrechter is van mening dat het enkel zo nu en dan betreden van andermans tuin door een kat naar haar aard niet onrechtmatig is. Dus ook de eigenaren van katten die iets vaker door de tuin van de buren lopen dan de zwart-witte kater van de gedaagden kunnen opgelucht ademhalen, want dat is niet verboden. 

Bron:

©AnimalsToday.nl Lianne Raat