De Britse Christopher Mae, een 32-jarige hondenfokker uit Cardiff, moet 16 weken de cel voor het couperen van de oren van zijn honden. Ook moet hij ruim 11.000 pond betalen voor de kosten van het onderbrengen van zijn honden, opgelegde boetes en slachtoffervergoeding. Het couperen van hondenoren is in Groot-Brittannië, net als in Nederland, verboden.

Britse hondenfokker in cel voor couperen hondenoren
In beslag genomen pups van de Britse hondenfokker Christopher Mae | Foto: Hope Rescue/Twitter

De rechter oordeelde dat twee honden waarvan Mae de oren had gecoupeerd onnodig hebben geleden. Mae coupeerde de oren voor financieel gewin. De honden leverden namelijk meer op met verminkte oren.

Via de Facebookpagina Bulletproof Bullies verkocht Mae de Amerikaanse Bullies voor prijzen vanaf 1.000 pond oplopend tot 5.000 pond. Naast het illegaal couperen was Mae ook niet in het bezit van een licentie voor het fokken van honden. Een van zijn honden, George, is illegaal Groot-Brittannië binnengebracht vanuit Spanje of China. George heeft moeite met lopen.
.

De Amerikaanse Bullies werden door Mae omschreven als ‘Micro Bullies’. Mae had als fokker het doel om zo kleine mogelijke hondjes te fokken met zoveel mogelijk spieren en botten. Dit zorgt voor tal van gezondheidsproblemen bij de honden.
.

.

De zaak kwam aan het rollen nadat een burger aan de bel trok en ambtenaren in reactie daarop de social media van Mae onder de loep namen. Op zijn Facebookpagina waren verschillende reviews te lezen waaruit blijkt dat Mae honden fokt en verkoopt. Tijdens de huiszoeking warden acht volwassen honden en acht puppy’s aangetroffen. Bij alle volwassen honden waren de oren gecoupeerd. Ook bij zes van de acht puppy’s waren de oren afgeknipt. Uit data van dierenartsen is naar voren gekomen dat meer dan zestig honden op het adres van Mae staan geregistreerd.

Vijf vrouwtjeshonden dienden als fokhonden en twee mannetjes als dekreutjes. Mae had een speciale bloedlijn gefokt voor bepaalde kleuren. Drie volwassen honden en twee puppy’s werd in beslag genomen en in quarantaine geplaatst, omdat ze geen paspoort hadden.

De aankomende 8 jaar mag Mae van de rechter geen honden houden. Pas na vijf jaar mag hij de rechter voor de eerste keer verzoeken om dit verbod in te korten.
.

.

Naast de illegale hondenhandel is Christopher Mae al dertien keer eerder veroordeeld voor criminele activiteiten, zoals het handelen in gestolen goederen en verboden drugsbezit. Er bestaat een link tussen criminele activiteiten en fokken van honden. Criminelen zien de fok als een makkelijke manier om veel geld te verdienen zonder al te veel risico’s. Mae zou er een luxe levensstijl op na hebben gehouden zonder een normale baan te hebben.

De puppy’s werden ondergebracht in het lokale dierenopvangcentrum Hope Rescue in Pontyclun. De acht puppy’s werden in gastgezinnen opgevangen. Vijf van de acht puppy’s hebben hun forever home gevonden bij hun gastgezin. Voor de andere drie pups wordt nog gezocht naar een definitief huisje.
.

Ginny, één van de puppy’s wilde niet over haar hoofd geaaid worden, omdat ze door het couperen van haar oren last heeft van diverse infecties. Gelukkig kon het gastgezin Ginny geruststellen en haar leren dat ze baat heeft bij het schoonmaken van haar oren. Sara Rosser van Hope Rescue laat weten:

“We zijn blij dat we zulke geweldige gastgezinnen hebben. We wisten niet wanneer de zaak voor de rechter zou komen en wilden niet dat de honden tot die tijd in hondenkennels zouden zitten. Alle honden hebben in fantastische gastgezinnen gezeten waar hard is gewerkt om hun vertrouwen te winnen en positieve methodes.”

Raven, Rowena en Gryffindor hebben inmiddels ook een forever home gevonden, meldt Hope Rescue op Twitter. De honden zijn extreem lief, ondanks wat ze allemaal hebben meegemaakt. Helaas kunnen ze zich vanwege hun ongelukkige doorgefokte bouw niet te veel inspannen, maar het zullen geweldige familiedieren zijn.
.

.

Bronnen:

©AnimalsToday Lianne Raat


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.