In een schokkende video is te zien hoe zalmen er in een rivier aan toe zijn, nadat het water door de hittegolf in het westen van de Verenigde Staten temperaturen bereikte die onleefbaar zijn voor de dieren. Door de hoge watertemperatuur en stress hebben de dieren enorme verwondingen opgelopen. De zalmen worden levend gekookt. Volgens natuurbeschermers moet dit een wake-up call zijn voor de politiek.

Zalmen levend gekookt in rivieren door hittegolf VS
Zalmen levend gekookt in rivieren door hittegolf VS | Foto: screenshot Columbia Riverkeeper/YouTube

Natuurbeschermingsorganisatie Columbia Riverkeeper bracht de videobeelden afgelopen dinsdag naar buiten. De natuurbeschermers maakten de beelden eerder deze maand in een zijrivier van de Columbia River na een record-hittegolf. Die dag overschreed de temperatuur van het water de 21 graden, een onleefbare temperatuur voor de zalm. De sockeyezalmen (Oncorhynchus nerka) – ook rode zalm of blauwrugzalm genoemd – vertonen rode wonden en witte schimmel op hun huid, wat volgens de natuurbeschermers het gevolg is van oververhitting en stress.

De beelden zijn tragisch en verontrustend:
.

Vergelijkbaar met een marathon lopen in 38 graden

De zalmen waren vanaf de oceaan stroomopwaarts gezwommen in de Columbia River, om terug te keren naar hun paaigebieden. Onverwacht zijn ze van koers veranderd, zo vertelt Brett VandenHeuvel, uitvoerend directeur van Columbia Riverkeeper:

“De sockeyezalmen sloegen af naar de Little White Salmon River een zijrivier van de Columbia River, in een poging om in wezen aan een brandend gebouw te ontsnappen.”

De natuurbeschermingsgroep maakte de video na de hittegolf, op een dag de watertemperatuur meer dan 21 graden was, een dodelijke temperatuur voor deze anadrome vissen wanneer ze er te lang aan worden blootgesteld. Een anadrome vis is een vis die vanuit zee de rivieren optrekt om te paaien. VandenHeuvel vergelijkt de situatie met iemand die de marathon gaat lopen bij een temperatuur van boven de 38 graden:

“Het verschil is dat dit geen recreatie is voor de zalm; ze hebben geen keuze. Of ze halen het óf ze sterven.”

De zalmen in de video zullen niet kunnen paaien in de zijrivier en zullen naar verwachting sterven door ziekte en hittestress.

Zalmen levend gekookt in rivieren door hittegolf VS
De witte plekken zijn waarschijnlijk een schimmelinfectie door hittestress | Foto: screenshot Columbia Riverkeeper/YouTube

Klimaatverandering en te veel dammen

Dit vreselijke tafereel is weer een voorbeeld van de tragische tol die de recente hittegolf in de VS heeft geëist. Honderden mensen in de Pacific Northwest en Canada, en naar schatting meer dan 1 miljard zeedieren (!) vonden de dood als gevolg van de hittegolf. Maar volgens VandenHeuvel is niet alleen de hittegolf de oorzaak van deze situatie voor de zalmen. Volgens hem is de situatie verergerd door de vele dammen, die al tientallen jaren de waterstromen in de staat Washington en daarbuiten ophouden, waardoor de watertemperatuur is gestegen. Klimaatverandering en de recente hittegolf hebben de situatie eenvoudigweg tot het uiterste gedreven.
.

Ruim 1 miljard zeedieren levend gekookt door hittegolf Canada

Levend gekookt

Hoeveel zalmen er gestorven zijn als gevolg van de hoge watertemperatuur is volgens VandenHeuvel nog moeilijk te zeggen. Op dit moment zijn er nog tienduizenden sockeyezalmen in de Columbia River en de lower Snake River, dus als deze waterwegen de komende maanden warmer worden zullen er mogelijk nog meer vissen sterven. De sockeye in de Snake River wordt al gezien als bedreigde soort. De dood van slechts een klein aantal kan dus al ernstige gevolgen hebben voor het voortbestaan van de soort.

Zalmen levend gekookt in rivieren door hittegolf VS
Foto: screenshot Columbia Riverkeeper/YouTube

Hartverscheurende dood veroorzaakt door de mens

De dagen nadat de video was gemaakt, is VandenHeuvel naar het gebied gereisd en herinnert zich dat hij zalmen in andere zijrivieren op soortgelijke wijze zag lijden. Ook zag hij verschillende karkassen van sockeye zalmen stroomafwaarts:

“Het is hartverscheurend om dieren op onnatuurlijke wijze te zien sterven. En nog erger is het als je denkt aan de oorzaak ervan. Dit is een probleem, dat door de mens is veroorzaakt en het zet me aan het denken over de toekomst.”

Op de beelden zie je zalmen met witte vlekken op hun huid, wat waarschijnlijk een schimmelinfectie is die optreedt bij stress door het hete water. Don Sampson, lid van de Confederated Tribes of the Umatilla Indian Reservation en tevens lid van de adviesraad van de Northwest Tribal Salmon Alliance was diep verontrust toen hij de beelden zag. Als stamhoofd van de Walla Walla-stam voelde het voor hem alsof hij zijn familie zag sterven:

“Dat is hoe slecht ik me voelde. Ik was bijna in tranen toen ik het zag.”

Sampson vergelijkt het met de situatie in 2015, toen ongeveer 250.000 sockeyezalmen stierven in de Columbia River en haar zijrivieren na een extreem hete zomer. Sampson voorspelde dat de situatie alleen maar erger zou worden, en zei dat het van cruciaal belang was om verder te gaan met een voorstel om vier dammen in het oosten van de staat Washington te ontmantelen:

“Het is echt afschuwelijk dat we oplossingen hebben om de zalm te redden, maar we doen er niets mee. We hebben niet de politieke wil, onze leden van het Congres hebben niet de politieke kracht óf de wil om op te staan om de zalm te beschermen voor onze toekomstige generaties.”

VandenHeuvel is het eens met Sampson, dat autoriteiten in actie moeten komen:

“De video van de zalmen geeft een somber beeld voor de toekomst. Maar ik zie het ook als een oproep tot actie. Er zijn maatregelen die we kunnen nemen om de zalm te redden, om onze rivieren af te koelen. En als deze video niet inspireert tot serieuze reflectie, dan weet ik niet wat wel.”

Bron:

Dierenleed door excursies garnalenvissen Texel

©AnimalsToday.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.