Maandagochtend 26 juli trof Monique Priemis uit Renesse één van haar paarden angstig aan in de stal. Er zat een witte handafdruk op de hals van de merrie Carona en bij nadere inspectie bleek ook haar achterkant vies te zijn. Carona is verkracht.

Carona
Dader gezocht: Merrie Carona seksueel mishandeld in Renesse | Foto (illustratief): publiek domein

Toen Monique Carona zo aantrof werd zij misselijk en kon ze niet geloven wat er was gebeurd. Zij ging direct naar huis om haar telefoon te halen. Daar trof ze haar dochter Lisa aan in de garage:

“Mijn moeder was helemaal in paniek en probeerde uit te leggen wat er was gebeurd met Carona.”

Ze zijn daarna samen naar de paarden gefietst en hebben de politie en dierenarts gebeld.
.

Beloning van 3.000 euro voor gouden tip verkrachting merrie Aska

Letsel Carona valt gelukkig mee

Vier jaar geleden schreven wij over de verkrachting van de merrie Aska in het Friese Beetsterzwaag. Zij moest uiteindelijk geëuthanaseerd worden vanwege haar verwondingen. Uit onderzoek blijkt het letsel van paard Carona in Renesse gelukkig mee te vallen, maar voor de zekerheid krijgt de merrie pijnstilling. Monique Priemis:

“Dat is echt een geluk bij een ongeluk. Welke gek haalt het in zijn hoofd? Ik begrijp gewoon niet dat je hiertoe in staat bent.”

Dochter Lisa vertelt dat Carona hun liefste paard is. De merrie is 22 jaar oud en al 14 jaar bij de familie:

“Ik heb er mijn eerste paardrijles op gehad, daarna is ze van ons geworden.”

Ondertussen zijn er camera’s opgehangen bij de manage, waar ook Wendy staat, het andere paard van de familie. Bij een eerdere zaak van verkrachting in Hoorn kon de dader dankzij videobeelden opgepakt worden.

‘Vanaf nu BIG BROTHER is watching you!!!’ | Foto: publiek domein

Gevangenisstraf

Hoewel seksuele mishandeling van paarden in Nederland vaker voorkomt, kan er volgens de wet niet worden gesproken van verkrachting. Ook is het gebruiken van een dier voor seks pas sinds 2010 strafbaar. In Artikel 254 van het Wetboek van Strafrecht staat:

“Hij die ontuchtige handelingen pleegt met een dier wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar en zes maanden of geldboete van de vierde categorie.”

In eerste instantie bleef de familie bij Carona om te waken, ‘maar dat houd je niet vol’, zegt Monique. Zij hebben naast camera’s ook een waarschuwing opgehangen voor de dader:

“Beste dierenvriend: Wij weten dat je gek op dieren bent, alleen verstaan wij daar iets anders onder! Let op: Vanaf nu BIG BROTHER is watching you!!! Wij staan niet voor de gevolgen in als je nog 1x aan onze paarden zit met wat voor een lichaamsdeel dan ook!!!”

Dader gezocht

Als de dader het nogmaals in zijn hoofd haalt de paarden lastig te vallen kan hij dus gepakt worden. Maar het kan ook zijn dat iemand op de hoogte is van deze kwestie en weet wie de dader is. In dat geval geldt het dringende verzoek om contact op te nemen met de dierenpolitie via nummer 144, of bel met de lokale politie via 0900-8844 Mocht je anoniem willen blijven bel dan met M: 0800-7000. In het uiterste geval kun je ook contact opnemen met ons via redactie@animalstoday.nl. Wij zorgen dan dat je informatie anoniem op de juiste plek belandt.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap