Het is vandaag Earth Overshoot Day. Dit jaar valt het eerder dan ooit: op 29 juli. In vergelijking met vijf jaar geleden is dit 10 dagen eerder, toen het op 8 augustus viel. In nog geen acht maanden hebben wij de natuurlijke grondstoffen die de aarde in een heel jaar kan produceren al verbruikt.

Earth Overshoot Day
Vandaag is het Earth Overshoot Day: rest van het jaar staan we ‘in het rood’ | Foto: Pixabay

In het rood

Volgens Global Footprint Network (GFN) staan wij de rest van het jaar ‘in het rood’. De organisatie doet onderzoek naar de menselijke invloeden op onze planeet. Aan de hand van deze gegevens kan GFN berekenen wanneer het budget van moeder natuur (de biocapaciteit van de aarde) voor dat jaar op is. Met nog vijf maanden te gaan is de wereld al door haar jaarlijkse budget heen. Volgens de huidige cijfers van GFN verbruikt de mensheid ongeveer 1,7 keer méér grondstoffen dan de aarde produceert.

Aarde niet duurzaam gebruikt

Detlef Vuuren, wetenschapper bij het Planbureau voor de Leefomgeving, zei tegen RTLNieuws dat we de aarde niet verstandig en duurzaam gebruiken:

“We gaan nog de verkeerde kant op: onze CO2-uitstoot zou af moeten nemen om aan het Parijsakkoord te voldoen, maar is sinds 2015 juist toegenomen, en we gebruiken en vragen ook nog steeds meer van ons land.”

Dit zien we terug in de extreme weersomstandigheden van de afgelopen weken: de hittegolf in Canada en de Verenigde Staten, waar het zo heet was dat miljoenen zeedieren omkwamen; de overstromingen in China, Duitsland, België en Limburg; de bosbranden in Siberië en de VS na extreme droogte. Extreem weer zal steeds vaker voorkomen. De druk op het milieu wordt steeds groter, dier- en plantensoorten krijgen het moeilijker met overleven in hun natuurlijke habitat en kunnen zelfs uitsterven. Nederland zal te maken krijgen met een stijging van de zeespiegel.

Ruim 1 miljard zeedieren levend gekookt door hittegolf Canada

Stijging verbruik natuurlijke grondstoffen

Begin jaren zestig gebruikte de wereldbevolking nog slecht driekwart van de totale natuurlijke grondstoffen die de aarde in een jaar kan produceren. In het jaar 1986 viel Earth Overshoot Day precies op 31 december. Daarna is het verbruik van natuurlijke grondstoffen steeds maar harder gegaan dan de aarde in een jaar kan produceren.

Biocapaciteit van de aarde

Om het natuurbudget wat we elk jaar te vroeg hebben verbruikt aan te vullen, moeten we de reserves van de aarde aanspreken. Dit kan leiden tot onder meer overbevissing, hogere concentraties koolstofdioxide in de atmosfeer, bodemerosie en ontbossing. Julie Vandenberghe, WWF-België:

“We moeten dringend onze voetafdruk terugbrengen naar een niveau dat de planeet aankan. De kost om dat te doen is vele malen kleiner dan wanneer we de ecologische crisis helemaal laten ontsporen. We zullen er bovendien een gezondere en veerkrachtige wereld voor terugkrijgen met meer natuur.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer