In kampeerpark Yogi Bear’s Jellystone Park in Madison County, Florida, zal niet meer met varkens worden geworsteld. De eigenaren namen dit besluit vanwege een storm van kritiek die losbarstte op hun Facebookpagina, nadat zij foto’s plaatsten van kampeerders die jonge varkens achterna zaten, ze tegen de grond drukten of aan de achterpoten omhoog hielden.

varkensworstelen
In kampeerpark Yogi Bear Jellystone Park in Madison vindt voortaan geen varkensworstelen meer plaats | ©quinn.anya Flickr via Compfight cc

De eigenaren van het Yogi Bear Jellystone Park in Madison County waren zich van geen kwaad bewust, toen zij net als elk jaar hun ‘pig scramble’ – modderworstelen met varkens – organiseerden.

Maar toen zij foto’s van het evenement plaatsten op Facebook, kregen zij honderden woedende reacties van dierenvrienden over zich heen die het evenement barbaars en wreed vonden. De foto’s zijn inmiddels verwijderd, maar circuleren nog op social media. Op de website van WCTV is een uitzending te zien over de ophef die ontstond door het varkensworstelen.

Doodsbang

Na de eerste reacties reageerde eigenaar Latrelle Ragans verbaasd. Zij schreef op Facebook dat het varkensworstelen al 20 jaar georganiseerd wordt en dat het “gewoon iets is dat je vaak op de boerderij ziet: de varkens komen uit hun hok en dan moet je ze terugstoppen. De kinderen hebben gewoon lol”.

Maar honderden mensen waren het daar niet mee eens. Er werd woedend op de foto’s gereageerd en het bericht werd massaal gedeeld. Een aantal mensen annuleerden hun verblijf in het park. Eén persoon schreef:

“Deze activiteit is laag bij de grond. Als varkenshouder zie ik vrij duidelijk dat de varkens doodsbang zijn. Geef alsjeblieft toe dat jullie dit verkeerd hebben ingeschat en organiseer evenementen die de kinderen creativiteit leren en geen wreedheid, want dit is treurig.”

Verklaring

Onder druk van de negatieve reacties heeft het park alsnog besloten het varkensworstelen niet meer te organiseren. De Ragans plaatsten deze verklaring:

“We streven ernaar om onze gasten altijd een positieve ervaring te bieden in een gezinsvriendelijke omgeving waarin al onze gasten zich op hun gemak voelen. We realiseren ons dat de gebeurtenissen van het afgelopen weekend voor enige bezorgdheid hebben gezorgd en het was nooit onze bedoeling om dit te doen. We hebben besloten om het evenement in de toekomst niet te herhalen.”

Geen franchise meer

Ondanks hun verklaring heeft de negatieve publiciteit de Ragans toch hun franchise gekost. De eigenaar van de keten van de Yogi Bear Jellystone Parken, waar het park in Madison County onderdeel van is, heeft de samenwerking gestopt. De Ragans zeggen dat ze onder een nieuwe bedrijfsnaam doorgaan en de lessen die ze hebben geleerd mee zullen nemen in de toekomst.

Bron:

@Animals Today Liesbeth Riekwel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.