De Dierenbescherming van Bloemfontein (Zuid-Afrika) heeft beslag gelegd op 68 paarden van het leger van Lesotho. De dieren waren door enorme verwaarlozing en gebrek aan eten en drinken in miserabele conditie. Na diverse meldingen van verwaarlozing en zelfs stervende paarden voerde de Dierenbescherming een reddingsactie uit op de grens van Zuid-Afrika met Lesotho. De Dierenbescherming heeft aangifte gedaan van dierenmishandeling tegen het Lesotho-leger.

Lesotho
Eindelijk voedsel voor de paarden van het leger van Lesotho | ©Bloemfontein SPCA

De Bloemfontein Society for Prevention of Cruelty to Animals (SPCA) in Zuid-Afrika startte een onderzoek, nadat ze meerdere meldingen kreeg van verwaarlozing van dieren op een klein perceel net buiten Hobhouse, ongeveer 130 kilometer van Bloemfontein. Omdat het perceel niet in Lesotho, een ministaat middenin Zuid-Afrika, maar aan de Zuid-Afrikaanse kant van de grens lag, mocht de SPCA de inspectie uitvoeren.

Uitgehongerd en uitgedroogd

Toen de SPCA aankwam op de locatie, troffen ze 6 paarden aan die al dood waren en nog 3 andere die in zoveel pijn verkeerden, dat ze niet anders konden dan op de grond liggen. De paarden waren volledig uitgedroogd. De ribben van bijna alle paarden waren door hun huid te zien. Na inspectie van de paarden heeft de SPCA meerdere dieren ter plaatse uit hun lijden moeten verlossen.

De SPCA heeft aangifte gedaan van dierenmishandeling tegen iedereen die betrokken is bij de verzorging van de paarden. Reinet Meyer, inspecteur van Bloemfontein SPCA:

“Op het terrein waar de paarden stonden was absoluut geen eten of gras te zien. De paarden waren uitgehongerd en toonden totaal geen emotie meer. Ze stonden maar op één plek in het veld en bewogen nauwelijks meer.”

Gebroken ziel

Op het terrein was slechts één officier van het leger aanwezig, die voor de paarden had moeten zorgen. Uiteraard was er in geen velden of wegen een dierenarts te bekennen. De conditie van alle paarden was erbarmelijk. Zieke en zelfs stervende paarden kregen geen medische zorg. Meyer:

“Sommige paarden waren volledig blind en anderen hadden zeer ernstig beschadigde hoeven, waardoor ze nauwelijks konden lopen. Ook was de huid van veel dieren in extreem slechte conditie.”

De paarden worden nu verzorgd door Bloemfontein SPCA. Tebogo Maswanganye, inspecteur bij de SPCA, brengt veel tijd door met de paarden.

“Alle paarden zien er ontzettend depressief uit. Hun ziel is gebroken. Ze tonen geen emotie en hebben geen energie.”

De SPCA schrijft op haar Facebook-pagina “geshockeerd” te zijn, hoe militaire units hun paarden behandelen.

“Het is een schande dat zoveel paarden sterven door honger, terwijl ze verzorgd horen te worden door de mensen die verantwoordelijk voor ze zijn. Het is wreed en shockerend.”

Eerdere aanklachten leger

Het is niet de eerste keer dat de SPCA een legerunit aanklaagt vanwege dierenmishandeling. Vorig jaar klaagde de National SPCA (NSPCA) de Zuid-Afrikaanse krijgsmacht aan vanwege mishandeling van paarden binnen een unit van het leger. Woordvoerder van de NSPCA Meg Wilson:

“We zijn op de basis geweest waar ze paarden sloegen en schopten en hebben een aanklacht ingediend.”

De NSPCA legde beslag op de paarden in mei 2018. Aanvullend bewijs van mishandeling en uithongeren van de paarden volgde in januari dit jaar. Voor een aantal van de paarden liep het goed af; bijna 70 paarden vonden een nieuw thuis. Wel is de organisatie zeer bezorgd over de voortgang van het politieonderzoek in de zaak. Wilson:

“Ik denk dat er echt goede politieagenten zijn, die hun zaken serieus nemen, maar in onze zaak heeft de politie de verdachten nog niet gehoord. Ook hebben we nog geen reactie van het Ministerie van Defensie gekregen. Onze zaak wordt genegeerd.”

Bron:

©Animals Today


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.