Enkele maanden nadat de Amerikaanse vliegmaatschappij Southwest Airlines had besloten de samenwerking met het fel omstreden zeedierenpretpark SeaWorld te verbreken en hun vliegtuigen met orka-afbeeldingen over te schilderen, koos een luchtvaartmaatschappij uit Seattle ervoor om de bescherming van orka’s juist te steunen.

orka's
Het orkavliegtuig van Kenmore Air – screenshot video Vimeo

Kenmore Air is een kleine luchtvaartmaatschappij die met watervliegtuigen mensen van en naar eilanden in de Stille Oceaan brengt. Twee piloten van de maatschappij, Michael Hayes en Anna Gullickson, waren de stichters van Wild Orca. Zij richten zich op fondsenwerving voor wetenschappelijk onderzoek naar orka’s in het wild, de bescherming van de dieren en educatieve programma’s. Om de aandacht te richten op het belang van dit werk heeft Kenmore Air besloten een van de vliegtuigen te beschilderen in de patronen van een orka.

Jaarlijks vervoert het vliegtuig zeker 10.000 mensen en het wordt door velen vanaf de grond gezien, zo is de redenatie. Om de boodschap duidelijk te maken zullen alle passagiers een boekje krijgen met daarin de uitleg waarom de orka’s bescherming verdienen. Ook staat er informatie in over het terugdringen van water- en geluidsvervuiling, duurzame visserij, hoe toeristen op een verantwoorde manier orka’s kunnen kijken op de oceaan, en de bescherming van de zalmen voor de kust van Seattle, het belangrijkste voedsel van de orka’s in die regio.

De populatie orka’s bij Seattle staat al sinds de jaren ’60 en ’70 onder druk. In die periode werden 50 dieren gevangen voor recreatieparken. Sindsdien is de hoeveelheid dieren langzaamaan weer gegroeid, maar ze dreigen opnieuw uit het gebied te verdwijnen door vervuiling en gebrek aan voedsel. Het gezamenlijke initiatief van Wild Orca en Kenmore Air is bedoeld om mensen ervan te doordringen dat ze zelf veel kunnen doen om de orka’s te beschermen. Op dit moment wordt eraan gewerkt om het benodigde geld voor het project bijeen te krijgen.

Bronnen: Wildorca.org, The Dodo ©PiepVandaag.nl Bart van Riel