Op Kickstarter wordt getracht de launch van een bijzondere smartphone-applicatie voor elkaar te krijgen. Warblr laat zich het beste uitleggen als Shazam voor vogels. Waar Shazam liedjes herkent, matcht Warblr vogels aan gezang. De oprichters hebben nu 88 verschillende vogels en hun geluid in het archief en zijn voornemens uit te breiden en wellicht verschillende versies beschikbaar te maken afhankelijk van regio.

Warblr
©Warblr

De werking van Warblr is simpel. Er wordt via de app real-time geluisterd naar een vogelgeluid en de app zoekt er dan de juiste ‘artiest’ bij. Mede-oprichter Dan Stowell:

 “De app heeft 95 procent kans om de juiste vogel te vinden in een ideale opnamesituatie.”

De makers van Warblr hopen 50.000 pond op te halen om zo de app te financieren en op de markt te kunnen brengen. Buiten de geluidherkenning wordt de data die de app opslaat ook gebruikt. Bijvoorbeeld de locatie waar je de vogel hebt gehoord, wordt ingezet om de migratiepatronen van vogels beter in kaart te brengen. De verzamelde data wordt ook openbaar gemaakt en is vrij te gebruiken door wetenschappers en andere geïnteresseerden.

Warblr hoopt vooral dat de app en het gebruik ervan milieubewustzijn aanwakkert:

“We willen mens en natuur dichter bij elkaar brengen via deze technologie.”

Warblr

Er is al ruim 12.000 pond binnengehaald voor het project.

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl