Eind mei publiceerden we al dat in korte tijd 36 olifanten dood waren aangetroffen vlakbij de Okavango rivier in het noorden van Botswana. Inmiddels zijn er ten minste 154 olifanten dood aangetroffen en de plaatselijke natuurbeschermers zijn verbijsterd over het fenomeen.

dodental olifanten
Mysterie rondom toenemend dodental olifanten in Botswana | Foto: Pixabay

Het Ministerie van Milieu gaf in mei aan dat de kans bestond dat de dieren mogelijk overleden waren aan antrax. Dit, tezamen met stroperij en vergif, is inmiddels uitgesloten als doodsoorzaak. De karkassen van de olifanten worden volledig intact aangetroffen, waaruit blijkt dat ze niet door stroperij om het leven zijn gekomen. Ook zijn er geen tekenen van antrax en vergif gevonden bij de dode olifanten. Er wordt verwacht dat er nog meer olifanten zullen sterven de komende weken.

Weer dode olifanten aangetroffen in Botswana

Dikamatso Ntshebe, de regionale wildlife officier zei hierover:

“We ervaren nog steeds stervende olifanten in het Okavango gebied. We zien ook olifanten die ziekteverschijnselen vertonen en op het punt staan te sterven.”

Natuurbeschermers hebben de lokale bevolking gewaarschuwd om niet het vlees te eten van de dode olifanten en werken eraan om alle karkassen te verbranden. Bloedstalen zijn afgenomen en opgestuurd naar laboratoria in Zuid-Afrika om te onderzoeken wat de doodsoorzaak is van de olifanten in het Okavango gebied. Het kan echter langer duren dan normaal gesproken, aangezien vele laboratoria in Zuid-Afrika gesloten zijn vanwege corona.

Hopelijk is het snel duidelijk wat nu de precieze oorzaak is van deze verontrustende toename in het aantal dode olifanten en wordt het mysterie opgelost zodat niet nog meer olifanten hoeven te sterven.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Roy Geers


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.