In mei van dit jaar berichtten wij dat de Zuid-Afrikaanse minister van Milieu, Bosbouw en Visserij ertoe had opgeroepen om de bescherming van iconische wilde dieren als leeuwen voorrang te geven boven de wreedheid van commerciële exploitatie als knuffelfarms en canned hunting. Nu ligt er een conceptbeleidsplan op tafel om het besluit handen en voeten te geven.

Foto: screenshot trailer Blood Lions Official/YouTube

Het besluit is een ongekende stap om Zuid-Afrika te herpositioneren als wereldleider op het gebied van natuurbehoud. Er zou een einde worden gemaakt aan de commerciële exploitatie van leeuwen in gevangenschap en er wordt een proces in gang gezet om de faciliteiten voor deze exploitatie te sluiten. Het ging daarbij om de industrie van ‘knuffelfarms’ met welpen en het wandelen met leeuwen voor toeristen, voorafgaand aan het moment dat deze dieren als trofee in een omheind gebied afgeschoten worden (canned hunting).

Canned hunting | Foto: screenshot trailer Blood Lions Official/YouTube

Einde commerciële leeuwenfokkerijen Zuid-Afrika nabij

Het Afrikaanse kabinet keurde een rapport goed waarin wordt opgeroepen tot het einde van genoemde commerciële zaken. Het 580 pagina’s tellende High-Level Panel (HLP) rapport is het resultaat van bijna twee jaar van – vaak verhitte – discussies en onderzoek door een panel van specialisten, samengesteld door minister Barbara Creecy, met meer dan 70 schriftelijke bijdragen van individuen en organisaties. Een meerderheid van het panel vond dat de behandeling van met name leeuwen en neushoorns onaanvaardbaar was en schadelijk voor het imago van Zuid-Afrika als een belangrijke toeristische bestemming. De natuursector zou moeten voldoen aan ‘de minimaal aanvaardbare normen voor dierenwelzijn’.

Einde commerciële leeuwenfokkerijen Zuid-Afrika nabij
Zodra ze te groot zijn worden leeuwen afgedankt en dienen ze als trofee – dood welteverstaan | Foto: publiek domein

Wat olifanten betreft, zouden alternatieve inkomstenbronnen moeten worden gezocht om het beheer van olifanten en het leven van gemeenschappen te ondersteunen. Over neushoorns werd in het rapport aanbevolen om de huidige trend van intensief beheer en fokken van neushoorns in gevangenschap te keren en om te streven naar een duurzaam resultaat voor de instandhouding, waarbij het fokken van neushoorns in gevangenschap wordt uitgefaseerd, totdat een actieplan voor neushoorns is geïmplementeerd, waarvoor uitgebreide onderhandelingen intern en met alle buurlanden nodig zijn – wat vele jaren kan duren.
.

Weerstand tegen transport Zuid-Afrikaanse neushoorns naar Vietnam

Conceptbeleidsplan

Inmiddels heeft de minister publiekelijk een conceptbeleidsplan uitgebracht en een aantal dierenrechtenorganisaties om commentaar gevraagd. Pippa Hankinson, directeur van Blood Lions juicht het plan toe:

“Het is een lange weg geweest om tegen deze meedogenloze industrie te strijden. Ons uiteindelijke doel was om een einde te maken aan de fokindustrie van leeuwen in gevangenschap, en na vele tegenslagen is er eindelijk een belangrijke verandering in aantocht.”

Ook World Animal Protection (WAP) juicht het ontwerpplan toe en beide organisaties hopen te mogen helpen bij het sluiten van de industrie. Volgens het WAP-rapport ‘Handel in wreedheid – hoe het fokken van grote katachtigen de traditionele geneeskunde-industrie voedt’, is de populatie Afrikaanse leeuwen tussen 1993 en 2014 met 43 procent afgenomen, terwijl er nog maar ongeveer 20.000 in het wild over zijn. Het was deze consensus die leidde tot de aanbeveling om de industrie voor het fokken van leeuwen in gevangenschap stop te zetten.

Einde commerciële leeuwenfokkerijen Zuid-Afrika nabij
Luipaard | Foto: publiek domein

Momenteel worden 8.000-12.000 leeuwen en duizenden andere grote katachtigen, waaronder tijgers, luipaarden en cheeta’s, gefokt en in gevangenschap gehouden in meer dan 350 faciliteiten in voornamelijk de provincies Vrijstaat, Noordwest, Limpopo en Oost-Kaap. Deze roofdieren worden gefokt voor commerciële doeleinden, waaronder canned hunting (waarbij een jager in een klein omheind gebied een dier kan doodschieten en dus ‘altijd prijs heeft’), handel in leeuwenbotten en export van levende dieren.

Gefokt in gevangenschap | Foto: screenshot trailer Blood Lions Official/YouTube

Moedige stap

In een reactie illustreert WAP dat de publieke bezorgdheid en het ongemak over de ethiek van de jacht op trofeeën de afgelopen jaren zijn toegenomen, en dat er specifieke zorgen zijn over de negatieve gevolgen van de jacht op trofeeën voor soortenpopulaties, biodiversiteit en natuurbehoud. Edith Kabesiime, Wildlife Campaign Manager (Afrika) voor World Animal Protection:

“Elk jaar worden in Zuid-Afrika duizenden gefokte leeuwen geboren in wrede commerciële fokfaciliteiten. Deze laatste stap van de regering van Zuid-Afrika is moedig: de eerste stappen zetten in een streven naar langdurige en betekenisvolle verandering. Dit is een overwinning voor dieren in het wild.”

Bezorgdheid en het ongemak over de ethiek van de jacht op trofeeën zijn toegenomen | Foto: screenshot trailer Blood Lions Official/YouTube

Michele Pickover, hoofd van de EMS Foundation, zei dat haar organisatie de verklaring van de minister over het fokken van leeuwen in gevangenschap voorzichtig verwelkomde:

“Maar wat we willen zien, is actie. De regering zegt deze industrie niet te willen sinds 2018, toen de Tweede Kamer het rapport van de portefeuillecommissie goedkeurde. We dringen er daarom bij de minister op aan om snel corrigerende en praktische stappen te ondernemen, zodat deze weerzinwekkende industrie voor eens en voor altijd en zonder mazen wordt gesloten. Als dit niet zo snel mogelijk wordt gedaan, kan dit enorme gevolgen hebben voor het welzijn van de vele duizenden leeuwen die in Zuid-Afrika in gevangenschap worden gehouden, die in de tussentijd onmenselijk zouden kunnen worden behandeld en gedood voor hun botten. Het zou ook een stijging van de illegale handel in botten kunnen betekenen.”

Samen met zes andere ngo’s werd het concept ‘New Deal’ voor dieren in het wild in Zuid-Afrika voorgesteld en zou er gewerkt moeten worden aan de ontwikkeling van de natuurvriendelijke toeristenindustrie van het land om ecosystemen te beschermen en de intrinsieke waarde van wilde dieren als levende wezens te erkennen. Een dergelijke onderneming zou de internationale reputatie van Zuid-Afrika als wereldleider op het gebied van natuurbehoud helpen beschermen en versterken, terwijl het land tegelijkertijd wordt geherpositioneerd als een nog competitievere bestemming bij uitstek voor verantwoordelijke reizigers en touroperators.

Blood Lions

Bekijk hieronder de trailer van Blood Lions, de reportage over de wreedheid van Zuid-Afrikaanse leeuwenfarms en de daarmee verbonden toeristenindustrie, totdat de dieren afgedankt en afgeschoten worden om als trofee te dienen:
.

.
Bron:

Einde knuffelfarms en canned hunting Zuid-Afrika in zicht

©AnimalsToday.nl Marianne Miltenburg