Zes jonge Zuid-Afrikaanse neushoorns zitten al drie maanden in quarantaine om getransporteerd te worden naar een dierentuin in Vietnam. Dierenrechtenorganisaties Outraged South African Citizens Against Rhino Poaching (Oscap) en Species Survival Network (SSN) hebben de minister van Milieu, Edna Molewa, gevraagd de export van de witte neushoorns op te schorten.

zuid-afrikaanse neushoorns
Witte neushoorns| Foto: Zigomar/Wikimedia

In het Sondela Wildlife Centre verblijven sinds drie maanden zes neushoornkalveren. Onder het CITES-verdrag (de Conventie inzake de Internationale Handel in Bedreigde Uitheemse Dieren en Planten) mag Zuid-Afrika alleen levende neushoorns versturen naar ‘geschikte en acceptabele bestemmingen’. Dierenrechtenorganisaties Oscap en Species Survival Network twijfelen er sterk aan of de dierentuin in Vietnam, waar deze neushoorns voor bestemd zijn, aan de gestelde criteria voldoet. Daarom hebben ze minister van Milieu Edna Molewa gevraagd de documenten op basis waarvan de export van deze dieren is goedgekeurd, te overleggen. Directeur van Oscap, Allison Thomson:

“Het welzijn van de neushoorns op de lange termijn is voor ons van groot belang. Bezoekers van de Vietnamese dierentuinen waar al neushoorns uit Zuid-Afrika zijn gehuisvest hebben gemeld dat de leefomstandigheden onder de maat zijn.”

Beton

De neushoorns in Vietnam zouden in betonnen verblijven zijn gehuisvest en voedsel krijgen zodra bezoekers voor hun onderkomen staan te kijken. Volgens andere berichten zijn in een dierentuin die in december 14 neushoorns uit Zuid-Afrika ontving, meer dan 100 dieren overleden sinds de opening. Sommige dieren overleden tijdens het transport, andere konden niet wennen aan hun leefomgeving. Oscap is tegen het exporteren van neushoorns, maar Thomson geeft aan:

“Als ze dan toch worden geëxporteerd, zorg er dan tenminste voor dat voldaan wordt aan zowel onze normen als aan de CITES-voorwaarden.”

Volgens Molewa is er niets mis met het exportplan:

“We zijn nog in afwachting van verdere informatie over de bestemming. De dieren zijn jong en kunnen zich aanpassen aan de omstandigheden in een dierentuin. We nemen onze verantwoordelijkheid als lid van CITES serieus en houden ons aan internationale wetgeving.”

Molewa geeft aan dat ‘…NGO’s zich moeten realiseren dat de handel in wilde dieren niet op basis van emoties kan plaatsvinden. We nemen onze beslissingen gebaseerd op wetenschappelijke feiten’. Suzanne Boswell Rudham van Boots on the Ground ziet dat anders:

“Emotionele reacties zijn krachtig en kunnen de wereld veranderen. Wetenschappelijke ratio kan de wereld ook veranderen. Maar het ministerie kan zich op geen van beide beroepen. Men neemt geen beslissing op basis van emotie of ratio. Het gaat puur om de financiën.”

Allison Thompson reageert:

“De afgelopen tien jaar heeft Zuid-Afrika bijna 70 neushoorns naar Vietnamese dierentuinen geëxporteerd. Desondanks heeft Vietnam slechts twee bekende en goedgekeurde dierentuinen.”

Volgens Molewa neemt de Zuid-Afrikaanse regering haar verplichting om ‘haar’ neushoorns alleen te sturen naar geschikte en acceptabele bestemmingen, uitermate serieus en heeft hierover overleg plaatsgevonden met CITES in Vietnam.

Ernstige zorgen

Oscap en Species Survival Network en Boots on the Ground zijn niet de enige organisaties die zich zorgen maken over de hoeveelheid neushoorns die Vietnam importeert sinds de laatste neushoorn in Vietnam in 2010 werd gedood. Al enige jaren bestaat onder natuurbeschermers het vermoeden dat Aziatische landen met neushoorns fokken voor hun hoorns. In 2013 gaf Douglas Hendrie van Education for Nature Vietnam al aan:

“We maken ons zorgen. Er zijn hier te veel neushoorns voor een dierentuin en we vermoeden dat ze gefokt worden om hoorns te oogsten.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde