Het is de Amerikaanse Charlotte Maxwell-Jones en haar team van Kabul Small Animal Rescue (KSAR) niet gelukt om de honden en katten van de opvang uit Afghanistan te evacueren. KSAR en SPCA International melden dat de dieren en hun verzorgers niet aan boord van militaire vliegtuigen werden toegelaten. Chartervluchten kregen geen toegang tot de luchthaven in Kaboel.

Evacuatie dieren KSAR uit Kaboel niet gelukt
Evacuatie dieren KSAR uit Kaboel niet gelukt | Foto (hondje onder de zorg van KSAR): Kabul Small Animal Rescue/Facebook

KSAR had via de crowdfundingsactie ‘Operatie Hercules‘ een privévlucht geregeld om de groep van voornamelijk honden en een aantal katten uit Kaboel weg te krijgen, maar in een update van gisteren melden ze:

“We konden de geredde honden niet evacueren. Het [Amerikaanse – red.] ministerie van Defensie heeft een beleidsbeslissing genomen en wij zijn niet de enige organisatie die daardoor getroffen is.”

Mogelijk is deze beslissing genomen omdat in de VS een jaar lang durende restrictie geldt voor het importeren van honden uit 114 landen, waaronder Afghanistan. In onderstaand bericht op Twitter wordt het mislukken van de evacuatie bekendgemaakt. Klik op de Tweet om het filmpje te bekijken:
.

Evacuatie niet gelukt

Charlotte kreeg op 30 augustus, enkele uren voor de evacuatiedeadline, te horen dat de KSAR-honden op het vliegveld moesten worden losgelaten, terwijl de laatste Amerikanen van de luchthaven werden geëvacueerd. De eerder geredde asielhonden veranderden hierdoor opnieuw in dakloze zwerfhonden:

“Uiteindelijk hebben militairen alle geredde honden losgelaten, terwijl het laatste Amerikaanse vliegtuig op het punt stond te vertrekken.”

Het zou gaan om circa 100 honden, maar exacte aantallen zijn niet bekend. SPCA International meldt over de situatie in Kaboel:

“We hebben het aantal vrijgelaten honden niet kunnen bevestigen, noch kunnen we bevestigen of het Amerikaanse leger de 46 werkhonden heeft geëvacueerd die onder KSAR’s zorg waren geweest toen ze vertrokken.”

KSAR
KSAR heeft veel honden opgevangen die door hun vluchtende baasjes achtergelaten werden | Foto: screenshot video NBC News/YouTube – beeld Kabul Small Animal Rescue

Naar verluidt bevinden de honden zich in een omsloten gebied voor luchthavenpersoneel en de hoop is dat ze in een latere fase alsnog opgehaald kunnen worden. De katten konden niet losgelaten worden en zijn volgens KSAR veilig, net als de rest van het team:

“Onze katten zijn nooit door de poort van de luchthaven gekomen, ondanks verwoede pogingen daartoe. We konden ze niet laten gaan en ze zijn nu veilig opgevangen in Nowzad [de opvang van de Britse veteraan Farthing – red.] en we gaan proberen ze te evacueren zodra er wat meer rust is.”

Charlotte heeft besloten om in Afghanistan te blijven want ze weigerde om een gehandicapte opvangpup alleen te laten. Ze bevindt zich niet langer op de luchthaven. De hoop is om over een paar dagen opnieuw te proberen een evacuatie op te zetten voor het personeel, zo meldt KSAR in een bericht dat verder verspreid werd via Facebook:

“Er zullen nieuwe reddingspogingen gedaan worden op of rond 2 september en we hebben alle mogelijke opties nodig voor deze dappere mannen en vrouwen.”


In een eerdere fase heeft Charlotte uit eigen beweging contact opgenomen met een lokale Taliban-leider en dat leidde tot de kans om achtergelaten honden en katten van straat te plukken. Het is te hopen dat de Taliban openstaan voor het redelijke verzoek om zowel de honden als katten van KSAR vrijgeleide te geven, zodat ze uiteindelijk Afghanistan kunnen verlaten. Het komt aan op bedelen om medeleven van zowel de Taliban als de internationale gemeenschap, want als de dieren niet welkom zijn in de VS zal elders een opvang geregeld moeten worden.

Bronnen:

Dieren van KSAR wachten ook nog op vertrek uit Kaboel

#GNvdD: Asielhonden en -katten toch weg uit Kaboel!

©AnimalsToday.nl BVR