Operatie Ark‘  van de Britse Afghanistan-veteraan Paul ‘Pen’ Farthing is tegen de verwachting in toch geslaagd! De Britse krant The Telegraph meldt dat Farthing samen met al zijn asielhonden en -katten in een chartervlucht Kaboel heeft verlaten en via Oezbekistan naar het VK zal vliegen. Aanvankelijk had Farthing de moed opgegeven toen de Amerikaanse president Biden afgelopen week de regels veranderde wie van het vliegveld mochten vertrekken, maar vrijdag kreeg Farthing alsnog toestemming voor de vlucht.

Asielhonden en -katten toch weg uit Kaboel
Paul Farthing en een van de honden uit zijn asiel Nowzad | Foto: screenshot video Viktor Larkhill/YouTube

Toen Farthing afgelopen woensdag de eindelijk toezegging kreeg van de – aanvankelijk tegenwerkende – Britse minister van Defensie Wallace om met de asieldieren te vertrekken uit Kaboel, kwam hij met zijn vrachtwagens vol personeel en 173 honden en katten niet door de poorten van de luchthaven in Kaboel. Na 36 uur barre omstandigheden voor de dieren kregen ze eindelijk toegang tot het vliegveld. Maar doordat de Amerikaanse president Joe Biden plotseling de regels veranderde wie het vliegveld mocht verlaten, was het team donderdagavond genoodzaakt rechtsomkeert te maken. Farthing was ervan overtuigd dat de missie ging mislukken en zat in zak en as, al zwoer hij dat het hem zou lukken om de dieren van het door hem opgerichte dierenasiel Nowzad te redden.
.

Operatie Ark vanuit Kaboel lijkt mislukt

Toch alle dieren weg uit Kaboel

Na tergende onzekerheid kreeg Farthing vrijdag toch toestemming voor een privé gecharterde vlucht, om hem en bijna 200 honden en katten naar Groot-Brittannië te evacueren. Farthing vertrok vervolgens uit Afghanistan naar Tasjkent in Oezbekistan en zal uiteindelijk terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk. Hij meldt echter dat zijn collega’s, die wel een visum hebben gekregen, niet in staat waren om het land uit te komen. Dit had niets te maken met de plek die de dieren innamen, want die konden vervoerd worden in het bagageruim. Of de collega’s van Farthing Kaboel nog kunnen verlaten is op dit moment helaas ongewis.

Asielhonden en -katten toch weg uit Kaboel
Paul ‘Pen’ Farthing gaf niet op! | Foto: screenshot video Viktor Larkhill/YouTube

In een Britse overheidsverklaring is bevestigd dat de evacuatie van de asieldieren groen licht heeft gekregen. Op aanwijzing van defensieminister Wallace is de goedkeuring voor de chartervlucht uit Kaboel ondersteund door de Britse regering, zo meldt The Telegraph.

In onderstaande video is te zien hoe hopeloos de situatie aanvankelijk leek. Gelukkig is de evacuatie van de dieren uiteindelijk toch gelukt.
.

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR