Op het Thaise eiland Phuket werd onlangs een jonge groene zeeschildpad gered. Het dier bleek 158 stukjes afval in zijn maag te hebben, waardoor hij niet meer kon eten. De schildpad wordt nu verzorgd in een opvangcentrum.

Schildpad gevonden met 158 stukken afval in zijn maag | Foto (illustratief): jonge groene zeeschildpad (Chelonia mydas) – Andries Oudshoorn/Wikipedia

De zeeschildpad werd op 23 juli op het Karon-strand gevonden. Het dier verblijft momenteel in het Sireetarn opvangcentrum voor bedreigde zeedieren. Door het afval kon het jonge dier – dat amper groter is dan een aardappel – geen natuurlijk voedsel meer eten. Of hij het overleeft is nog maar de vraag. Hij is helaas nog zwak en ondervoed, maar kan wel eten via sondevoeding.

158 stukken afval in zijn maag

Met röntgenfoto’s werd ontdekt dat de schildpad een darmobstructie had door het afval. De 158 stukken afval wogen 60 gram. Daarvan bestond 57 procent uit plastic van zakjes, 21 procent was dun plasticafval, 16 procent hard plastic en 6 procent vezels en stukjes stof.
.

Dode schildpad heeft 104 stukjes plastic in maag

Zeevervuiler

Wereldwijd belandt er jaarlijks acht miljoen ton plastic in de oceanen. Thailand behoort tot de grootste zeevervuilers ter wereld. Van de 27 miljoen ton afval die het land jaarlijks produceert, belandt zo’n 30.000 tot 40.000 ton plastic in de oceaan. Dat zegt Kongkiar Kittiwattanawong, onderzoeker van het Phuket Marine Biological Centre, in een gesprek met Vice:

“Om de gevolgen van afval in zee te beperken moeten we plasticgebruik bij de bron reduceren.”

Schildpad gevonden met 158 stukken afval in zijn maag
Plasticvervuiling | Foto: publiek domein

Plasticverbod

Sinds 2020 gaat Thailand de strijd aan met plastic. Zo zijn plasticzakken voor eenmalig gebruik verboden in supermarkten en ook wil de overheid andere soorten niet-herbruikbaar plastic zoals rietjes, verbieden. Helaas werd er door de pandemie juist 15 procent meer plastic verbruikt. Dit kwam onder meer omdat mensen vaker eten bestelden, maar ook door het gebruik van plastic in ziekenhuizen.
.

Griend dood door 80 plastic zakken in zijn maag

Afval als doodsoorzaak

In het land worden vaker zeedieren aangetroffen met afval in hun ingewanden. In 2018 spoelde een dode walvis aan met 8 kilo plastic in diens lijf. In 2019 stierf een jonge doejong door een infectie die was veroorzaakt door het afval in haar buik. En afgelopen juni werd een zeeschildpad gevonden die na twee dagen stierf door de hoeveelheid afval in zijn lijf. Door al het plastic, stukken ballon en rubberen bandjes kon het dier niet meer eten.
.

Geliefde babydoejong Mariam overleden met een maag vol plastic

.
Volgens lokale dierenarts Weerapong Laovechprasit is dit jaar zo’n 50 procent van de gevonden aangespoelde zeeschildpadden door afval verzwakt. Voorgaande jaren was de oorzaak van de gestrande dieren maar in 10 procent afval-gerelateerd.

Bronnen:

100 kilo plastic in maag aangespoelde walvis

Walvishaaien en roggen kunnen 63 stuks plastic per uur binnenkrijgen in Indonesië

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma