In Schotland is een dode walvis aangespoeld met maar liefst 100 kilo plastic in zijn maag. Het gaat om visnetten, plastic bekers, touw en plastic tasjes. Voor de plaatselijke bevolking staat de walvis symbool voor de enorme vervuiling in de oceaan.

100 kilo plastic
Zeedieren staan steeds meer bloot aan de gevaren van plastic | Foto: publiek domein

De potvis werd aangetroffen voor de kust van Harris Island en gevonden door mensen uit de buurt. Dan Parry loopt dagelijks met een tas langs de stranden om het zwerfvuil op te ruimen. Hij vertelde tegen de BBC:

“Het is vreselijk triest om te zien hoe de visnetten en puin uit de maag van de walvis werden getrokken.”

100 kilo plastic doodsoorzaak?

Of de enorme hoeveelheid plastic in de maag van de walvis ook oorzaak van overlijden is kunnen walvisexperts nog niet bevestigen. De Scottish Marine Animal Stranding Scheme (SMASS) gaat onderzoeken wat de exacte doodsoorzaak van het dier is geweest:

“Het dier was niet in een bijzonder slechte conditie, we konden geen direct bewijs vinden dat de plasticbal de darmen belemmerde.”

Wel noemen de onderzoekers de hoeveelheid plastic in de maag gruwelijk en toont dit ook voor hen opnieuw de gevaren aan van zwerfafval in de zee. Het aantal strandingen van niet alleen walvissen maar ook dolfijnen neemt volgens SMASS dolfijnen toe. Zo werden in 2009 nog 204 strandingen gemeld, in 2018 waren dit er meer dan 930.

https://www.facebook.com/bbcnews/posts/10157244028647217

Sonar

Begin dit jaar werd een onderzoek gepubliceerd dat een verklaring geeft voor de toename van het aantal strandingen van walvissen. Duidelijk was al dat een belangrijke oorzaak de sonar van schepen is, maar in dit nieuwe onderzoek blijkt ook waarom de dieren er zo’n last van hebben. Ze krijgen er namelijk decompressieziekte van, net als bij duikers.

Ook al kan je nog zo goed duiken, de dieren krijgen volgens het onderzoek last van stikstofbellen in hun bloed wanneer ze, net als duikers,  te snel naar de oppervlakte komen. Dat ze veel te snel naar de oppervlakte zwemmen is het gevolg van pure paniek door de geluiden van de schepen. Yara Bernaldo de Quiros van de universiteit van Las Palmas op Gran Canaria:

“Als ze in de buurt komen van sonar raken ze gestrest en zwemmen ze zo snel mogelijk weg van de geluidsbron. Daardoor veranderen ze hun duikpatroon. Hun stress wint het van hun duiktechniek en daardoor krijgen ze stikstof in hun bloed. Alsof ze een shot adrenaline krijgen.”

  • Lees ook:

Sonar is het antwoord op de vraag waarom walvissen stranden

.
Bron:

©AnimalsToday.nl