Op het meest noordelijke Duitse waddeneiland Sylt, is 28 november een dwergvinvis aangespoeld. Uit onderzoek bleek het te gaan om een jong, onvolgroeid dier van vijf meter. Het dier zag er niet ‘vers’ uit. Ook was het kadaver zwaar beschadigd. Zo was de snuit afgebroken. Rainet Bocherding, bioloog bij Schutzstation Wattenmeer heeft een aantal wervels en wat andere botten geborgen.

Dwergvinvis
Dwergvinvis | Foto: Wikimedia Commons

Ondiepe zeegebieden
In de noordelijke helft van de Noordzee leven zo’n 10.000 dwergvinvissen. Zij leven van plankton en kleine vissen als jonge haring en sprot. Het is een echte Noordzeewalvis, omdat zij zich goed kunnen redden in ondiepe zeegebieden in tegenstelling tot grote, oceaanbewonende walvissen.

Strandingen
Een enkele keer spoelt een dwergvinvis aan op de Nederlandse kust. De laatste keer was in 2011 bij Breskens en in 2010 zijn nog twee dwergvinvissen aangespoeld op Rottumerplaat en Engelsmanplaat. De meeste dieren die aanspoelen hebben al een flinke tijd op zee gedreven. In beide wereldoorlogen zwom een dwergvinvis nog weleens op een zeemijn, waardoor het dier het leven liet.

Ook op de Engelse kust zijn onlangs twee dwergvinvissen aangespoeld, beide waren het slachtoffer van een schip. Helaas kon dit niet meer worden vastgesteld bij de Duitse dwergvinvis, hiervoor was hij te gehavend.

Bron: Vroege Vogels ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven