Vanmiddag vond er bij het gebouw van de Tweede Kamer een herdenking plaats voor de 1.553.660 vogelgriepslachtoffers die in de afgelopen vier maanden zijn geruimd. De kippen, eenden en kalkoenen zijn vergast en vernietigd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Europa kampt momenteel met de grootste uitbraak van de vogelgriep ooit. De huidige aanpak van de overheid leidt tot veel vogelgriepslachtoffers.

vogelgriepslachtoffers
1,5 miljoen vogelgriepslachtoffers herdacht voor Tweede Kamer | Foto: Comité Dierennoodhulp

Een afvaardiging van zes dierenrechtenorganisaties – Comité Dierennoodhulp, Diervriendelijk Nederland, Dierenrechten Alliantie, Rechten voor al wat leeft, Ganzenbescherming Nederland en Animal Earth – organiseerde de actie. Tijdens de herdenking werd duidelijk gemaakt dat de foute aanpak van de overheid tot veel slachtoffers leidt. Leden van de Vaste commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werden uitgenodigd om de herdenking bij te wonen en het gesprek aan te gaan. Ter plekke werd hen een cadeau aangeboden waar de oplossingen in zitten verpakt voor een effectievere en diervriendelijke aanpak van de vogelgriep.

vogelgriepslachtoffers
Tweede Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren was bij de actie aanwezig | Foto: Comité Dierennoodhulp

Vogelgriepslachtoffers

Deze actie vond plaats in het kader van de brandbrief die de organisaties op 10 februari hierover stuurden. Daarnaast vindt vanavond om 19.00 uur een debat plaats over de aanpak van vogelgriep in de Vaste commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

‘1.413.660 vogelgriepslachtoffers door foute aanpak overheid’

 

De dierenrechtenorganisaties hekelen de huidige aanpak van de overheid tegen de vogelgriep.

“Het is bizar dat er zo met dieren wordt omgegaan, hun leven lijkt nog minder waard dan een wc-rol. De overheid had al deze dieren al jarenlang kunnen beschermen tegen vogelgriep met een vaccin, maar economische belangen acht men belangrijker dan het onnodig veroorzaken van enorm veel dierenleed.”

Zij vinden het bovendien onterecht dat wilde vogels verantwoordelijk worden gehouden voor het overbrengen van vogelgriep. Maar wilde vogels lopen het virus juist op als gevolg van menselijk toedoen vanuit de intensieve dierenindustrie in Azië. Dit laat zien hoe gevaarlijke ziektes zich makkelijk kunnen gaan verspreiden wanneer duizenden dieren dicht op elkaar worden gehouden.

Brandbrief: Verplicht vogelgriepvaccin voor pluimvee

De organisaties willen dat er gestopt wordt met preventief ‘ruimen’ en dat er ook niet langer ‘geruimd’ wordt bij laag pathogene vogelgriep. Het is noodzakelijk dat er op korte termijn overgegaan wordt op vaccineren tegen de vogelgriep bij kippen, kalkoenen en eenden. En om een grotere en gevaarlijkere pandemie dan corona te voorkomen, is een snelle afbouw van de intensieve veehouderij nodig. Deze is immers schadelijk voor de gezondheid van de mens, maar ook bijzonder dieronvriendelijk voor dieren.

Bron:

©AnimalsToday.nl