Lolita werd uit het wild gestolen en leeft al meer dan 50 jaar in een veel te kleine tank in het Miami Seaquarium. Nu is de 56 jarige orka ernstig ziek geworden en wordt ze 24 uur per dag in de gaten gehouden.

Lolita
Lolita, de eenzaamste orka ter wereld, is ernstig ziek | Foto: Pixabay

Het droevige nieuws over Lolita werd door PETA gedeeld op hun Facebookpagina. De orka wordt al vijf decennia gevangen gehouden voor vermaak en al deze tijd heeft ze opgesloten in de kleinste orkatank ter wereld geleefd, zonder gezelschap van soortgenoten. Alsof dit nog niet tragisch genoeg is, lijdt de orka nu aan een longontsteking. Het zeezoogdier krijgt geen adequate zorg en daarom wordt gevreesd dat ze niet lang meer zal leven.

Dierenarts van Lolita

De huidige dierenarts van Lolita werd in 2019 aangenomen, maar had toen nog geen ervaring met orka’s. In 2020 vertrok ze, maar vorig jaar is ze opnieuw aangenomen nadat de hoofddierenarts ontslagen werd. De reden voor dit ontslag was het uiten van haar bezorgdheid over de mate van dierenleed in het park. PETA merkte ook op dat een recent federaal inspectierapport op het gebied van dierenwelzijn in het Miami Seaquarium vele overtredingen aan het licht bracht. Dolfijnen die niet bij elkaar passen werden wel bij elkaar gehouden waardoor ze stierven aan hun opgelopen verwondingen. Daarnaast werd Lolita gedwongen om door te gaan met het uitvoeren van kunstjes die waarschijnlijk haar kaak verwondden en er werd herhaaldelijk gehandeld tegen instructies van dierenartsen in.

Voorlopig geen pensioen voor orka Lolita

Opgesloten

Ironisch genoeg beweerde het Miami Seaquarium twee weken geleden dat ze er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Lolita gezond en gelukkig is. Dat klinkt tegenstrijdig, want als dat het geval was, zou ze nooit gedwongen zijn om haar leven opgesloten in een kleine tank door te brengen om kunstjes voor mensen te doen. In de loop der jaren moest de arme orka tot wel drie keer per dag optreden voor bezoekers.

Ontvoerd

Lolita was vier jaar oud toen ze op tragische wijze werd ontvoerd. Samen met een aantal van haar broers en zussen werd ze weggehaald bij haar familie die deel uitmaakt van de Southern Resident orkapopulatie. Deze actie staat nu bekend als ’s werelds grootste orkavangst ooit.

Al jarenlang wordt door dierenactivisten gevochten voor het pensioen van Lolita. Zij willen dat ze niet langer hoeft op te treden en overgebracht wordt naar een opvangcentrum voor orka’s in haar thuiswateren voor de Washington’s San Jan-eilanden. Daar zou ze weer in contact kunnen komen met haar familie. Eén van de orka’s in haar oorspronkelijke groep is naar verluidt nog in leven en nu 103 jaar oud. Lolita verdient zoveel meer dan haar eenzame leven in gevangenschap in een veel te kleine tank.

Bron:

©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop