Orka Lolita zwemt al 45 jaar rond in het allerkleinste bassin (video)

Dat orka’s in SeaWorld geen prettig leven hebben is bij de meesten niet onbekend. PiepVandaag.nl schreef er al meerdere berichten over. Eén orka heeft het echter nóg slechter dan de rest van zijn soortgenoten in SeaWorld. Lolita is niet alleen de oudste orka in gevangenschap (49 jaar), maar leeft ook nog eens in het allerkleinste bassin van Noord-Amerika, in het Miami Seaquarium.

Lolita

Foto: Free Lolita the Orca

Op vierjarige leeftijd werd Lolita samen met een aantal van haar broers en zussen gevangen genomen. De actie waarbij zij gevangen werd genomen is ‘s werelds grootste orkavangst ooit. De orka’s maakten deel uit van de Southern Resident orkapopulatie. Lolita werd voor 6.000 dollar verkocht aan het Seaquarium, waar ze gedwongen wordt dagelijks op te treden voor mensen.

Van haar broers en zussen die tegelijkertijd gevangen werden genomen is Lolita de enige die nog leeft. Op 8 augustus van dit jaar zat zij al 45 jaar opgesloten in haar bassin van 18 meter breed, 24 meter lang en 6 meter diep. In de natuur zou zij elke dag zo’n 120 kilometer afleggen. Dit is nu onmogelijk. Op bovenstaande foto, gemaakt door ‘Free Lolita the Orca’, is te zien hoe klein haar bassin is. Ook is er geen schaduw in haar bassin, wat in de hete zon van Miami ondraaglijk is.

Sinds de dood van haar maatje Hugo in 1980 heeft Lolita geen andere orka meer gezien. Op dit moment deelt Lolita haar bassin met twee dolfijnen. Orka’s zijn van nature zeer sociale dieren die intense emotionele banden met elkaar vormen. Dit wordt haar al jaren ontnomen.

De beweging die Lolita vrij probeert te krijgen is groeiende. Verschillende actiegroepen zijn een rechtszaak gestart om haar vrij te laten en te herenigen met haar nog overgebleven familie in het wild. Op de dag dat Lolita 45 jaar gevangen zat heeft de burgermeester Philip Levine van Miami Beach, net als lokale beroemdheden, opgeroepen tot vrijlating van Lolita. De burgermeester heeft in een verklaring laten weten:

“Miami moet bekend staat om de mooie, moderne stad die zij is – niet als de plek waar het kleinste orkabassin van Noord-Amerika staat. Dit bedreigde dier moet zo snel mogelijk worden verlost van de erbarmelijke omstandigheden waar zij nu in het Seaquarium in leeft en worden vrijgelaten in het wild.”

Help Lolita en stuur een e-mail naar de directeur van het bedrijf dat de eigenaar is van het Seaquarium.

Bekijk hieronder een korte film over Lolita, gemaakt door orkaexpert Dr. Ingrid Visser uit Nieuw-Zeeland:

Bron: The Dodo ©PiepVandaag.nl Lianne Raat

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Vissen en zeezoogdieren martelen voor het plezier, dat is helaas al heel lang aan de orde, word zelfs gepromoot op scholen.
  Heb je niets te doen, dan kan je altijd nog kijken of zelf meedoen aan het martelen van dieren, zo leuk, de hele dag aan het zwembad of erin, dat moeten die dieren toch leuk vinden.

 2. Gaga, die vrouw heet visser. xD

 3. ingrid baijens zegt:

  Mensen aanmoedigen niet meer naar dolfinariums te gaan en ook uitleggen dat dieren daar in miserabele toestanden leven puur voor het vermaak van dagjestoeristen

 4. Ik verbaas mij elke keer weer over de bizarre dingen die met dieren gedaan worden voor “vermaak” in een wereld die zich beschaafd durft te noemen. En ook de ongelooflijke kortzichtigheid van mensen die iets dergelijks bezoeken en denken dat het leuk, gezellig en onschuldig is. Je zou denken dat dit iets is van 50 of 100 jaar geleden, maar het is gewoon in een “modern westers land” in 2015! In navolging van de wilde dieren in circussen die in steeds meer landen verboden worden zou dit ook moeten gelden voor dolfinaria, pretparken e.d. En natuurlijk moeten uiteindelijk vermaak met, en misbruik van, alle dieren verboden worden!

 5. Simone Thenu zegt:

  Belachelijk! Laat die dieren met rust en gewoon in de oceanen leven.

 6. Tony Stewart zegt:

  If you are the owner of this small swimming-pool excuse of a place for such a wonderful animal then please directly take action to correct your dreadful error to have kept him in this water cage for so long. The Karmic damage to yourself and your well being can be helped if you was to say sorry and then back your apology up with firm direct action to free this whale with immediate effect and allow the experts to give her the life she did and still does richly deserve! In the name of goodness and humanity and compassion take action right now. I trust you have the wisdom to do so. Tony Stewart.

 7. Jullie moeten je diep schamen een orka in zo een kleine ruimte te stoppen!

 8. Onbegrijpelijk, iedereen ziet toch dat dit niet goed kan zijn of ben ik nou gek ?
  Ik heb natuurlijk gelijk getekend !!