Dat orka’s in SeaWorld geen prettig leven hebben is bij de meesten niet onbekend. PiepVandaag.nl schreef er al meerdere berichten over. Eén orka heeft het echter nóg slechter dan de rest van zijn soortgenoten in SeaWorld. Lolita is niet alleen de oudste orka in gevangenschap (49 jaar), maar leeft ook nog eens in het allerkleinste bassin van Noord-Amerika, in het Miami Seaquarium.

Lolita
Foto: Free Lolita the Orca

Op vierjarige leeftijd werd Lolita samen met een aantal van haar broers en zussen gevangen genomen. De actie waarbij zij gevangen werd genomen is ‘s werelds grootste orkavangst ooit. De orka’s maakten deel uit van de Southern Resident orkapopulatie. Lolita werd voor 6.000 dollar verkocht aan het Seaquarium, waar ze gedwongen wordt dagelijks op te treden voor mensen.

Van haar broers en zussen die tegelijkertijd gevangen werden genomen is Lolita de enige die nog leeft. Op 8 augustus van dit jaar zat zij al 45 jaar opgesloten in haar bassin van 18 meter breed, 24 meter lang en 6 meter diep. In de natuur zou zij elke dag zo’n 120 kilometer afleggen. Dit is nu onmogelijk. Op bovenstaande foto, gemaakt door ‘Free Lolita the Orca’, is te zien hoe klein haar bassin is. Ook is er geen schaduw in haar bassin, wat in de hete zon van Miami ondraaglijk is.

Sinds de dood van haar maatje Hugo in 1980 heeft Lolita geen andere orka meer gezien. Op dit moment deelt Lolita haar bassin met twee dolfijnen. Orka’s zijn van nature zeer sociale dieren die intense emotionele banden met elkaar vormen. Dit wordt haar al jaren ontnomen.

De beweging die Lolita vrij probeert te krijgen is groeiende. Verschillende actiegroepen zijn een rechtszaak gestart om haar vrij te laten en te herenigen met haar nog overgebleven familie in het wild. Op de dag dat Lolita 45 jaar gevangen zat heeft de burgermeester Philip Levine van Miami Beach, net als lokale beroemdheden, opgeroepen tot vrijlating van Lolita. De burgermeester heeft in een verklaring laten weten:

“Miami moet bekend staat om de mooie, moderne stad die zij is – niet als de plek waar het kleinste orkabassin van Noord-Amerika staat. Dit bedreigde dier moet zo snel mogelijk worden verlost van de erbarmelijke omstandigheden waar zij nu in het Seaquarium in leeft en worden vrijgelaten in het wild.”

Help Lolita en stuur een e-mail naar de directeur van het bedrijf dat de eigenaar is van het Seaquarium.

Bekijk hieronder een korte film over Lolita, gemaakt door orkaexpert Dr. Ingrid Visser uit Nieuw-Zeeland:

Bron: The Dodo ©PiepVandaag.nl Lianne Raat


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.